vitaminer-1080x400-INT.jpg

VITAMINER

Vitaminer är en grupp ämnen som ingår i en rad livsnödvändiga processer i hästens kropp. De samverkar bland annat med den grupp ämnen som kallas enzymer. Flertalet vitaminer kan hästen inte producera själv, dessa måste således tillföras via foderstaten. Nedan kan ni se kort information om några vanliga vitaminer.

Vitamin A
Vitamin A har en viktig funktion för att skydda och återbilda slemhinnor. Det påverkar dessutom fertiliteten, ämnesomsättningen, immunförsvaret samt mörkerseendet.

Vitamin D
Vitamin D påverkar omsättningen av kalcium i skelettet och har därför en viktig funktion vid skelettets uppbyggnad. Under inflytande av solljus kan hästen själv producera vitamin D.

Vitamin E
Vitamin E motverkar att kroppens celler bryts ned under inverkan av så kallade fria radikaler, ämnen som bildas under muskelarbete. Under denna process samverkar vitaminet med selen. Vitamin E har också en funktion vid hästens immunförsvar.

Vitamin C
Vitamin C ges sällan som tillskott till hästar. Vissa studier visar att vitaminer kan ha en viss funktion för fertiliteten hos både hingstar och ston.

Vitamin B
Vitamin B-komplexet innehåller vitaminer som påverkar hästens energiomvandling, produktionen av röda blodkroppar, produktionen av viktiga aminosyror samt nervsystemets funktioner. Flertalet av B-komplexets vitaminer tillverkas av mikroorganismerna i hästens grovtarm. Rubbningar i grovtarmens mikroflora, t ex som en följd av stress och/eller stärkelseöverskott kan således vara en orsak till brist på B-vitamin.

Biotin
Biotin ingår i en rad processer, t ex vid omsättningen av kolhydrater, fett och protein. Det har vidare en funktion vid underhållet av hudens och slemhinnornas ytskikt. Vissa studier visar också ett troligt samband mellan biotin och hovhornets kvalitet. Biotin produceras av grovtarmens mikroorganismer.

Lär dig mer: