Vitamin D

Hos hästen påverkar inte vitamin D kalciumupptaget i tarmen – vilket det gör hos många andra djurslag. Det är däremot viktigt för omsättningen av kalcium i skelettet och påverkar på så sätt skelettets uppbyggnad.

NATURLIG FÖREKOMST OCH BIOLOGISK TILLGÄNGLIGHET

Naturligt vitamin D3 finns i ett fåtal fodermedel – som t. ex. leverolja – men produceras även då solens ultravioletta strålar träffar hästens hud. Hö som soltorkat och bleknat innehåller högre halter av vitamin D2 än grönt hö, men har samtidigt lägre halter av betakaroten. Lusern är rikt på vitamin D. Spannmål innehåller endast små mängder av vitamin D.

FYSIOLOGISK FUNKTION

Hos hästen påverkar inte vitamin D kalciumupptaget i tarmen – vilket det gör hos många andra djurslag. Det är däremot viktigt för omsättningen av kalcium i skelettet och påverkar på så sätt skelettets uppbyggnad. Vitamin D är vidare viktigt för njurfunktionen och för tarmarnas funktion.

BEHOV

I dagsläget finns ingen rekommendation för hur mycket vitamin D hästen behöver, det finns i dagsläget inte heller någon dokumentation som visar på D-vitamin brist hos häst som har tillgång till någon typ av utevistelse. Till hästar som enbart vistas i stall utan någon som helst tillgång till solljus kan det behövas ett tillskott av vitamin D.

BRISTSYMPTOM

Brist får omfattande effekter på ämnesomsättningen i skelettet. Avmineralisering av benvävnaden inträffar, vilket leder till benskörhet både hos föl och äldre hästar.

TOXICITET

Vitamin D är toxiskt redan om foderstaten tillför 4–5 gånger behovet. Överskott av vitamin D leder till höga halter av kalcium i blodet. Detta kalcium lagras sedan in i kärlväggar, hjärta och ledgångar, vilket leder till dålig elasticitet i vävnaderna. Resultatet kan bli hjärtfel, och att hästens förmåga till prestation äventyras. Kraftig överdosering av vitamin D kan även leda till dödsfall på grund av skador i hjärtmuskulaturen.