Är det skillnad på protein och protein?

Är inte protein detsamma oavsett vart det kommer ifrån? Jag har alltid tänkt protein som protein och att det anges en siffra för hur mycket protein en produkt innehåller. Numera har jag noterat att det ibland skiljs på olika proteiner, är det någon skillnad på protein och protein? Vad för protein passar hästar bäst?

SVAR: Ja det är skillnad på protein och protein och det gäller egentligen inte enbart för häst, detsamma gäller för hundar, katter, oss människor etc. Olika djurslag har olika proteinkällor där man har lättare/svårare att ta upp och utnyttja protein. Vid val av protein till häst bör man därför kika på en proteinkälla som hästen lätt kan ta upp och utnyttja. Förenklat kan man säga att protein består av flera olika delar (eller aminosyror som det faktiskt är), dessa är byggstenarna som krävs för att våra hästar ska kunna sätta muskler. Alla dessa olika delar/aminosyror är nödvändiga för att hästen ska kunna tillgodogöra sig den protein vi ger. Protein som inte kan utnyttjas utsöndras och blir därmed en energikrävande belastning på kroppen. Ganska många hästar går antagligen miste om protein för sin muskeluppbyggnad därför att en del av det protein som tillförs dem är av ett slag som inte kan utnyttjas. Det finns något som vi kallar för ”tunnan” som beskriver detta på ett väldigt bra sätt, läs mer om denna HÄR.

Vi vet sedan länge att potatisprotein är den proteinkälla som hästen lättast kan ta upp och utnyttja. Potatisprotein har en sammansättning som är väldigt lik hästens vilket innebär att hästen kan utnyttja stora delar av den mängd som vi tillsätter. Därutöver är proteinet i grovfodret viktigt så att hästen får den tuggtid som den behöver. Byt därför inte ut grovfoder mot potatisprotein i syfte att hästen ska få i sig bättre protein. Potatisprotein börjar vi först kika på om man behöver tillsätta mer protein utöver den mängd som hästen får i sig via grovfodret.

De allra flesta av våra produkter har potatisprotein som proteinkälla. Den med allra högst innehåll är Muscle Up som är framtagen för att vara just de som namnet antyder, en produkt fylld med protein som hästen lätt kan omvandla och utnyttja.

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.