Hjälp, min häst krubbiter!

Vi har en nioårig c-ponny som rids varierat cirka fem dagar i veckan. Hon krubbiter och jag funderar på kraften. I dag får hon en giva på kvällen som innehåller mash, lusern, salt och mineraler i en balja direkt på marken. Hon äter sällan upp och fundera på om det vore bättre att till exempel ge bara morötter eller äpplen? Men kan det då bli för lite mineraler? Vad finns det för andra tips när det kommer till krubbitning? 

SVAR: För att kunna göra en så bra foderstat som möjligt är det bra om man har en analys på grovfodret som hästen ska fodras med. Det är denna man utgår ifrån när man bygger upp en foderstat och det är den som avgör hur och om grovfodret behöver kompletteras. Hästen har ett behov av mineraler och vitaminer, så att helt utesluta detta ur foderstaten är inte att rekommendera.

Många hästar tycker att mash är gott. Du kan prova att öka mängden mash och se om hästen äter upp mineralerna då.

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.