VARFÖR HAR GROVFODRET SÅ LÅGT PROTEINVÄRDE?

Flera av de grovfoder vi kollat på har väldigt låga värden av protein. Är det ett resultat av att man dragit in på gödslet pga skenande priser? Vad kan man ge för kraftfoder för att få upp proteinet utan att ge för mycket energi?

SVAR: Precis som du skriver så upplever vi en hel del låga proteinvärden. Det kan absolut vara ett resultat av man dragit in på gödning på grund av den ökade prisbilden. Något som givetvis också påverkar är vädret och när man väljer att skörda gräset.

För att tillföra mer protein i foderstaten, men inte öka för mycket på energiintaget så kan man välja ett koncentrerat proteinfoder. Då får du en större andel protein i förhållande till energin. Det finns tex KRAFFT Muscle up som innehåller 340 g smb.rp/kg. Lusern är också ett proteinrikt foder och ligger på ca 100 g smb.rp/kg.

Foto: Mårten Svensson

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.