Hur ska jag fodra en häst med boxvila?

Min häst har boxvila så jag undrar om ni har något tips för att hålla magen i gång förutom fri tillgång på grovfoder och betforvatten?

SVAR: En vanlig komplikation vid boxvila är fodersmältningsstörningar, vilka ofta har sin grund i grovtarmens funktion. Behandling med antibiotika kan slå ut delar av grovtarmens mikroflora därför är det fördelaktigt för hästar som genomgår en penicillinkur att samtidigt tillföras produkter som stödjer den naturliga mikrofloran. En sund grovtarmsfunktion stödjs genom tillförsel av växtfibrer. En häst som är konvalescent får gärna ha tillgång till halm, den tillför både fibrer och sysselsättning.

Vätsketillförseln är viktig för en häst i boxvila. Hästen bör vattnas ur hink, eftersom man då har bättre kontroll över vattenintaget. Mash eller Betfor® kan blandas med vatten vilket brukar vara ett utmärkt sätt att få i hästen mer vätska.

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.