SÅ TAR DU HAND OM DIN HÄST I VINTER

Vintertid ställs hästägare inför särskilda utmaningar för att hålla sina hästar friska och välmående. Risken för kolik ökar vintertid av flera skäl, och näringsbehovet skiftar i samband med kyla, pälssättning, och vila eller återhämtning. Detta för med sig en rad frågor kring både rutiner och justeringar i foderstaten. Här får du svar på vanliga frågor om hur du bäst fodrar och sköter om din häst under den kalla årstiden.  

Hagvistelse och utfodring

Tarmarnas rörelse stimuleras när hästen rör på sig, och en risk vintertid, i synnerhet vid ojämnt fruset underlag, lera, begränsad yta eller möjlighet till födosök kan leda till att hästarna rör sig mindre. Stora ytor stimulerar till rörelse, men där det inte finns att tillgå blir motion viktig för att kompensera för detta.

Utfodring i hagen ger sysselsättning och minskar de ätuppehåll som tillgång till bete i hagen kan möta de andra årstiderna. När hästen tuggar, smälter och omsätter fodret bidrar det dessutom till att hålla kroppstemperaturen uppe. Viktig att ta hänsyn till är dock som alltid foderhygienen vid utfodring i hagen – försök fodra på en torr plats och att ta bort överblivet eller nedtrampat foder. Att hästen får i sig lera eller gammalt foder kan ge obalans i tarmen vilket kan ge problem i magen.

Vatten vintertid

Att förse hästen med vatten i hagen är ytterligare en utmaning vintertid när det börjar frysa på. Vätskebrist medför en risk för förstoppning. Försök därför i den mån det går att förse hästen med vatten i hagen även vintertid, och det kan även vara klokt att tillföra någon form av blött foder såsom någon form av mash för att säkerställa vätskeintaget.

Min häst äter träck (avföring) under vintern, varför?

Under vårvintern får KRAFFT Direkt ibland frågor från oroliga hästägare vars hästar äter sin eller andras träck (avföring), sk koprofagi. Årstiden är då fortfarande kall samt att pälsbygget är igång vilket är en proteinkrävande process. Proteinbrist märks ofta genom att de tappar muskler, pälsen får dålig kvalitet, och att äta träck kan vara ett annat symtom på detta. Enligt forskare kan detta bero på att de försöker kompensera bristen på protein genom att tillgodogöra sig de aminosyror som finns i de döda mikroorganismerna i avföringen. Att tillsätta en mindre mängd KRAFFT Muscle Up till den befintliga foderstaten är ett tips för att säkerställa protein under denna period och ger ofta en snar lösning på träckätningsproblemen. Kontakta gärna KRAFFT Direct för att få råd kring mängd utifrån din situation.

Ökar hästens energibehov när det är kallt ute?

Det stämmer att hästar får ett högre energibehov när det blir kallt ute. Det går åt mer energi för att hålla kroppstemperaturen stabil vid kallare väderlek. Hur mycket energibehovet ökar beror på utetemperaturen, hästens hull, om den är klippt samt om den går med täcke eller inte. Enligt utfodringsrekommendationerna från SLU ökar energibehovet med ca 2.7% av underhållsbehovet per grad under -15⁰C hos en vuxen, oklippt och otäckad häst i lagom hull. Vilket många gånger brukar handla om något kg extra grovfoder eller två när vi hamnar på temperaturer runt -20-25⁰C men det beror såklart på näringsinnehållet. Kan din häst inte äta mer grovfoder kan den i stället behöva äta lite extra kraftfoder.

För att kunna avgöra hur pass bra din hästs energibehov är täckt, var noga med att se hur den håller sitt hull. Tappar den i hull behöver du lägga till mer energi. Tänk på att hästarnas behov också kan öka om det är blött och blåsigt ute när kylningseffekten blir högre. Värme bildas vid fodersmältningen så äter hästen mer, bildas det också mer värme vilket är att föredra kallare dagar.

HÄR kan du läsa mer om hullbedömning.

Hästar i vintervila – hur utfodrar jag?

Om hästen ges tid för återhämtning med mindre eller inget ansträngande arbete kan en justering av foderstaten vara nödvändig. Om hästen till vardags får ett mer stärkelserikt kraftfoder (märkta med röd ikon), såsom Sport Original eller High Energy Muesli, är det klokt att dra ner på dessa för att minska risken för exempelvis korsförlamning. Står hästen idag på en foderstat som innehåller fiberbaserat kraftfoder (märkta med grön ikon), och skulle må bra av att lägga på sig lite mer vikt under sin återhämtning, går det ofta bra att behålla hela eller delar av kraftfodergivan även under vilan. Om så även är fallet för hästen som står på Sport Original eller High Energy Muesli, kan du fasa över hästen på exempelvis Groov för att kunna hålla kaloriintaget uppe men minska risken för problem med musklerna.

För hästen som lätt lägger på sig under ledigheten är det klokt att minska eller ta bort kraftfodret och då fodra grovfoder och mineraler. Tänk dock på att om du har lågt protein i grovfodret och till vardags balanserar det med ett proteinrikt kraftfoder, kommer hästen få i sig för lite protein om du tar bort detta helt under vintervilan. Behöver du minska kraftfodret kan tex Muscle Up hjälpa till att balansera upp proteinintaget. Detta blir extra viktigt om hästen ska vila länge.