Vid förslitningen av tänderna kan det uppstå en del skarpa emaljkanter – små ”åsar” som kan komma att ligga mot munhålans slemhinnor. Dessa ger lätt upphov till sår i vilka foderrester samlas, därmed också bakterier. I många fall utvecklas inflammationer. Emaljåsarna längs kindtändernas tuggytor är en normal företeelse och har en viktig funktion när hästen under tuggning sönderdelar födan. Kanter som vållar skada på slemhinnorna måste raspas ned – men det är samtidigt viktigt att de inte ”rundas av” helt. Då tar man nämligen bort den funktion de normalt har vid tuggning.
Förekomsten av s. k. vargtänder kan vålla problem hos vissa hästar. De uppträder framför överkäkens främre kindtänder. Om tanden ska avlägsnas bör detta ske av veterinär med hjälp av en specialkonstruerad tång.
Under tuggningen sönderdelas födan och saliv tillsätts. Det är viktigt att hästen ges möjlighet tillfredsställa sitt behov av att tugga och blanda födan ordentligt med saliv. Hästar saknar nämligen s. k. sträckreceptorer i magsäcken, som signalerar mättnadskänsla hos många däggdjur, t. ex. hos oss människor. Det är i stället under den tid hästen tuggar sitt foder som avgör när den slutar äta.
Hästen producerar stora mängder saliv, 10-30 liter per dygn hos en medelstor häst. Ju mer grovfoder den äter desto högre produktion. Till skillnad från många andra däggdjursarter saknar hästen aktiva enzymer i sin saliv, den är däremot rik på bikarbonat och salter. Bikarbonat har troligen funktionen att balansera ut inverkan av den sura magsaft som födan kommer att möta i magsäcken. Saliven fungerar också som fuktgivare och har en smörjande effekt för fodret på dess fortsatta väg genom mag-tarmsystemet.