Magnesium

Magnesium (Mg) är oftat omnämnt till stressade hästar då brist kan visa sig genom ökad reaktionsbenägenhet. Fodermedel som är rika på magnesium är exempelvis vetekli och vegetabiliska proteinkoncentrat som linfrökaka. 

NATURLIG FÖREKOMST OCH BIOLOGISK TILLGÄNGLIGHET

Fodermedel som är rika på magnesium är t. ex. vetekli och vegetabiliska proteinkoncentrat, som t. ex. linfrökaka. Grovfodrets koncentration varierar kraftigt, men klöver och lusern innehåller oftast mer magnesium än gräs. Till skillnad från de flesta andra mineraler tas magnesium upp sämre från vallfoder i tidigt utvecklingsstadium. Smältbarheten för magnesium varierar mellan 5-60 procent beroende på i vilken form det konsumeras. Magnesiumupptaget sker i den bakersta delen av hästens tunntarm.

FYSIOLOGISK FUNKTION

Magnesium samverkar med kalcium och fosfor. 60-70 procent av kroppens magnesium finns i skelettet. Av det magnesium som inte lagras i skelettet, finns merparten i kroppens celler – och magnesium är den vanligaste aktiveraren av enzymer. Ämnet är även nödvändig för cellernas andning (ATP) – och det är därmed speciellt viktigt vid hårt muskelarbete. Magnesium behövs vidare för proteinomvandlingen och är nödvändig för nervcellernas funktion.

BEHOV

Hästars behov av magnesium påverkas av deras ålder, fysiska belastning, dräktighetsoch laktationsstadium samt av tillgängligheten i fodret. De dagliga förlusterna via svett och urin ska täckas av underhållsfodret.

Under de sista månaderna av stoets dräktighet ökar inlagringen av magnesium i fostret och stoets behov ökar – för att sedan öka ytterligare under digivningen. Den växande hästen har ända upp till tre års ålder ett högre behov av magnesium än den vuxna hästen, då dess skelett inte är färdigutvecklat.

Hästens förmåga att vid behov ta magnesium från skelettet – som sker med kalcium och fosfor – avtar med åldern. Hos den vuxna hästen kan det utgöra så lite som 2 procent av den totala upptagningen. Unga hästar däremot kan utvinna så mycket som 33 procent av sitt magnesiumbehov ur skelettet. Det är därför viktigt att unga, växande hästar får tillräckligt med magnesium från fodret – så att de inte utarmar sitt skelett. Ett högt intag av fosfor minskar förmågan att ta upp magnesium och kan således vara en orsak till brist.

Till hästar på bete kan det vara nödvändigt att höja magnesiumgivan beroende på den sämre upptagningsförmågan. Den arbetande hästen förlorar en del magnesium med svetten. Även den ökade muskelaktiviteten kan vara beroende av en högre magnesiumtillförsel.

BRIST

Symptom vid magnesiumbrist är ökad reaktionsbenägenhet på händelser i omgivningen. Magnesiumbrist yttrar sig också i sänkt retningströskel, muskelryckningar och muskelkramper.

Det finns två stadier av magnesiumbrist, det kroniska och det akuta. Den kroniska bristen visar sig i ett stirrigt temperament, hudkänslighet, muskeldarrningar och sänkt prestation. Den akuta bristen yttrar sig i att hästarna rör sig ovilligt, visar huddarrningar och slutligen lägger sig ned. Detta stadium botas med en infusion av magnesium.

Vid utfodring med mycket fett bör man ge mer magnesium, eftersom fett kan bilda olösliga komplex med magnesium och därmed göra det omöjligt att utnyttja för hästen. Vid högt intag av kalium måste man också utfodra med mer magnesium, eftersom kalium hämmar upptagningen av magnesium.

ÖVERSKOTT

Rimliga naturliga överskott av magnesium är ofarliga, då hästen håller en lämplig nivå genom att balansera upptagningen från tarmen och utsöndringen med urinen. I kombination med ett fosforöverskott kan ett överskott av magnesium dock innebära en risk för tarm och urinstensbildning.