Klor

Klor (Cl) finns i ganska stora mängder i vallväxterna, men i mindre mängder i spannmål. Precis som natrium medverkar klor i kroppens syra-/basbalans (pH) och hjälper till att upprätthålla det osmotiska trycket.

NATURLIG FÖREKOMST OCH BIOLOGISK TILLGÄNGLIGHET

Klor finns i ganska stora mängder i vallväxterna, men i mindre mängder i spannmål. Växternas innehåll av klor bestäms av mognadsstadium, markens klorinnehåll, markens syrehalt, växtslag och växtens innehåll av andra negativt laddade joner.

FYSIOLOGISK FUNKTION

Upptaget av klor sker i de nedre delarna av tunn- och grovtarmen. Precis som natrium medverkar klor i kroppens syra-/basbalans (pH) och hjälper till att upprätthålla det osmotiska trycket. Klor medverkar även vid transporten av syre och koldioxid och finns dessutom i magsaften.

BEHOV

De största förlusterna av klor sker genom svettning. Till skillnad från människans svett innehåller hästens högre mängder natrium, kalium och klor än blodet. Hästen kan därmed förlora avsevärda mängder av dessa ämnen under hårt arbete, särskilt om det är en varm dag.

En trav eller galopphäst förlorar 10-15 liter vätska under en tävlingsdag och en distanshäst har ofta förlorat 20-40 liter när den går i mål. För hästar som svettas så mycket räcker det inte med en saltsten för att ersätta klorförlusten. Dessa hästar bör få löst salt inblandat i fodret dagarna efter prestationen. Då salt är det enda ämne som man klart kunnat visa att hästar känner då de lider brist på, går också att lära dem dricka fysiologisk koksaltlösning – en lösning med samma salthalt som hästens blod.

BRIST

Klorbrist innebär en ökning av kroppens innehåll av bikarbonat, vilket framkallar en s. k. alkalos då pH i blodet höjs betydligt över det normala. Detta tillstånd kan vara livshotande.

ÖVERSKOTT

Vid stora överskott av klor – samtidigt som det finns brist på natrium och kalium – kan hästarna drabbas av en s. k. acidos. Det innebär att pH-värdet i blodet sänks till en nivå betydligt lägre än det normala, vilket kan vara livshotande. Detta är dock mycket ovanligt.