Valack som tappat hull

Jag har en SWB-valack på 21 år som föll ur under betet i somras, han har fortfarande inte hämtat sig i hullet. Hästen står på fri tillgång till hösilage och cirka 1,5 kilo pellets – men äter tyvärr inte så mycket som vi skulle vilja (mycket grovfoder trampas ner i bädden). Han rids och är pigg, finns det knep för att öka aptiten?

SVAR: Din häst verkar vara vid gott mod, men det kan trots allt vara idé att kolla såväl tand- som parasitstatus. Är allt i sin ordning skulle jag, inledningsvis, testa någon form av hölåda du kan lägga grovfodret i. Vissa individer får bättre aptit när de inte behöver äta direkt från marken, dessutom kommer han inte kunna trampa runt fodret i samma utsträckning. Men plocka bort det grovfoder som lämnas kvar – så att det inte bildas en ohygienisk klump i botten på lådan.

Vid dålig aptit bör man även se över vardagsrutinerna. Det är viktigt att din häst får god tid på sig att äta och inte blir störd eller stressad av hagutsläpp etcetera. Går hästen med hagkompisar, försök att hålla koll så att de låter honom äta i lugn och ro. Annars kan det vara jobbigt att orka tugga ”i kapp” allt under kvällen och natten.

Eftersom du skriver att han är tunn och inte har hämtat sig efter betet kan du även komplettera med hackad lusern. Lusern är ett grovfoder, men fördelen jämfört med hö/hösilage är att du på en mindre giva får i honom mer näring. Utfodra lusernen i en krubba för sig. Behöver du öka smakligheten kan du blanda med något hästen tycker är riktigt gott, exempelvis riven morot eller en högsmaklig flytande vitamin.

Avslutningsvis vill jag skicka med att vissa hästar tyvärr är dåliga på att äta tillräcklig mängd grovfoder, hur många knep vi än försöker med. Ha i så fall detta i åtanke när du utformar totalfoderstaten. Behöver du komplettera med kraftfoder, leta efter ett som är fiberrikt. Tänk också på att hålla extra koll när det blir dags för bete igen. Genom att börja stödutfodra i tid kan du undvika att din häst tappar hull och muskulatur.

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.