FODER UNDER VINTERVILAN

Hästarna i vårt stall kommer att få en viloperiod i slutet av vintern, på två–tre veckor. Hur ska man tänka med utfodringen, dra ner på kraftfodret eller ta bort det helt? Trappa ner och i så fall hur långt innan? De som bara äter grovfoder, kan de fodras som vanligt?

SVAR: Jag rekommenderar att dra ner på kraftfodret, alternativt ta bort det helt, till de individer som äter kraftfoder i dag och ska vintervila. Valet beror på individens behov, finns det en risk att hästen tappar under viloperioden kanske det räcker med att minska givan.

Tillsätter du mineraler separat, fortsätt med dessa som vanligt. Är mineralbehovet täckt av kraftfodergivan kan det vara bra att tillsätta mineraler separat under viloperioden. Börja trappa ner ett par dagar innan vilan, när du så småningom drar i gång med träningen trappar du upp kraftfodret igen.

Grovfodret ska du inte dra ner på, varken till ovan nämnda hästar eller till de som enbart äter hö eller hösilage. Blir det riktigt kallt väder kan grovfodergivan snarare behöva ökas. Hästen gör av med energi för att hålla värmen och när den tuggar, smälter och omsätter fodret hålls kroppstemperaturen uppe.

Kontrollera hull och muskulatur under vilan genom att känna igenom hästen regelbundet, kom även ihåg vattenintaget. Det är viktigt att hästarna dricker ordentligt för att magen ska fungerar som den ska. Om någon häst dricker dåligt kan du ge uppblött foder för att försöka vätska upp. Mash eller betfor blandat med 5 liter ljummet vatten brukar vara ett utmärkt sätt att få i dem mer vätska.

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.