FÅNGHÄST OCH GRÄSHAGE

Mitt tioåriga ponnysto har haft fång sedan fyra års ålder. Hon släpps inte på bete på sommaren, utan får gå ute dagtid och står på stall nattetid. För tillfället har hon en väl fungerade foderstat med analyserat hö, lite lusernstrå och ett halvt kilo kraftfoder med lågt stärkelseinnehåll. Hur bör foderstaten dras ner i samband med att hon får börja äta gräs några timmar om dagen? Hon kommer att gå med betesreducerare hela sommaren.

SVAR: Om hästen inte har haft möjlighet att beta något gräs alls innan hon ska släppas på detta bör en gradvis tillvänjning till gräset göras – för att minska risken för till exempel diarré, kolik och fång. Kraftfodret kan man i vissa fall ta bort helt och detta gör du då successivt.

Överviktiga hästar, eller hästar som tidigare har haft fång, bör man kontrollera extra noga när de äter gräs eller går på bete. Detta eftersom risken för ett nytt fånganfall är större i gräshage.

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.