VAD SKA GROVFODRET KOMPLETTERAS MED?

Jag har köpt ett 18-årigt halvblodsto på 173 centimeter som är dålig i hullet och har svårt att både lägga på sig och hålla vikten. Hon kommer att ridas sex gånger i veckan varierat när vi får henne. Hur ska jag tänka med foder? Hon har fri tillgång till ensilage idag, men kommer stå på box och få fyra gånger om dagen. Hur mycket ska jag ge henne? Vad kan jag komplettera med?

SVAR: För att kunna göra en så bra foderstat som möjligt är det bra om man har en analys på grovfodret som hästen ska fodras med. Det är denna man utgår ifrån när man bygger upp en foderstat.

Vi rekommenderar ett intag på minst 1,5-2 kg torrsubstans per 100 kg kroppsvikt av grovfoder men eftersom hon haft svårt med vikten får du gärna ge henne mer än så. Prova dig fram när hon står på box och ge vad hon orkar äta upp. Var noga med att gammalt grovfoder inte ligger kvar i boxen och trampas runt. Detta blir lätt ohygieniskt och hästen kommer inte att äta det då.

Lusern är ett bra komplement ifall hon inte orkar tugga stora mängder grovfoder alternativt ifall du är begränsad till en viss mängd i stallhyran. I sådana fall kan man tillsätta lusern i en separat krubba. Lusern är ett grovfoder, men fördelen jämfört med hö/hösilage är att du på en mindre giva får i henne mer näring.

Om hon inte tar sig på bara grovfoder, inte håller hull och muskulatur bör du även tillsätta ett kraftfoder. Till en äldre häst så rekommenderas extra protein och en något högre kalcium och fosfor (Ca/P) kvot i foderstaten. Välj ett fiberrikt kraftfoder med bra proteinråvara och ett högt fettinnehåll. Med detta menar jag en fibernivå från 15% och över, mängden protein får gärna vara 90-150g smältbart råprotein per kg och fettinnehållet bör vara åtminstone 5%. Alternativt kan man titta efter ett kraftfoder anpassat för den äldre hästen om det passar bra in mot ditt grovfoder.

Jag vill också rekommendera att du kontrollerar din hästs munhälsa regelbundet samt följer upp hästens parasitstatus. Ta hjälp av din veterinär till detta.

Foto: Isak Rautenberg

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.