HÖ MED "FÖR" BRA PROTEINVÄRDE

Jag har fått mitt hö analyserat inför hösten och undrar över proteinnivån. Alla variabler ligger inom rekommenderade värden, utom proteinet som är det dubbla. Kan jag över huvud taget ge höet till mina hästar och hur ska jag i så fall tänka när jag sätter foderstaterna?

SVAR: Växande unghästar samt högdräktiga och digivande ston har ett större proteinbehov än vuxna individer som inte är dräktiga eller digivande. Det beror på att de ska ansätta eller bygga upp något, en växande kropp eller mjölk, vilket gör att det behövs byggstenar. Och det är proteinet som är byggstenarna. Om ditt hö är lämpligt beror helt enkelt på vilken typ av häst som ska äta det.

Överutfodring av protein till hårt arbetande hästar är inte farligt, men bör undvikas. Överskottsproteinet används som energikälla efter att aminosyrorna har deaminerats, det vill säga kvävet har kopplats ifrån och har utsöndrats med urinen. Den processen kräver energi och blir en onödig belastning för hästen. Vid stort proteinöverskott måste hästarna dessutom öka vattenomsättningen för att göra sig av med kväveöverskottet. Det kan leda till förhöjd halt av urea (urinämne, reds anm.) i blodserum och att mineralomsättningen blir störd.

Den friska hobbyhästen riskerar mest att bli för tjock av ett överskott på protein. Har man hästar med underliggande metaboliska sjukdomar, eller om hästarna reagera på överskottet, kan man till exempel blanda ut höet med halm/gräsfröhalm. Då minskar du proteinintaget men bibehåller stråmängden i foderstaten.

Foto: Heidi Lammi

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.