Vad gör jag vid brist på grovfoder?

Jag har ett stall på 10 hästar, men har inte lyckats få tag på mer än hälften av det grovfoder jag behöver fram till nästa skörd. Om det blir någon andraskörd, vet vi ju inte än. Hur kan jag komplettera min foderstat om jag inte får tag på mer grovfoder inför det kommande året?

Erica Svarar: För att använda grovfodret så effektivt som möjligt bör man ha en analys. För att inte behöva dra ner på mängden grovfoder trots att du bara fått tag på hälften av hästarnas förbrukning, kan du blanda in t ex halm eller gräsfröhalm. Optimal grovfodergiva är minst 1,5 kg TS (torrsubstans) /100 kg häst. Använder du gräsfröhalm bör denna analyseras. Halm har ett ganska konstant näringsinnehåll. Lusern kan också vara en del av grovfodergivan, men till skillnad från halm och gräsfröhalm, ökar det proteintillförseln. Därefter räknar man en foderstat. När man byter ut delar av grovfodergivan mot halm eller gräsfröhalm är det framförallt tillförseln av protein man minskar. Fattas det protein bör man tillföra detta, för att hästen inte ska tappa muskelmassa. Om det fattas mycket protein passar det bra med ett koncentrat eller proteintillskott, för att inte behöva ge så stor giva. Annars kan ett kraftfoder med högt proteininnehåll vara ett bra alternativ.

Det skördas grovfoder långt in på hösten och då är det stor chans att vädret blir mer gynnsamt för tillväxten. Detta gör att även om det ser mörkt ut nu, kanske det inte behöver vara riktigt så illa. Under rådande förutsättningar kan man inte vara så petig med näringsanalysen, då man kan komplettera för att balansera. Dock är hygienen alltid viktig!

Tips! För att hushålla med det grovfoder man har, bör så kallad ”fri tillgång” modifieras, för att inte behöva slänga ut grovfoder på gödelstacken efter att hästen trampat runt det i boxen eller ute i leran. I boxen kan man lägga den del man säkert vet att hästarna äter upp på marken, och eventuellt extrahö i en höhäck eller hönät. Utomhus kan man använda en höhäck eller hönät, så fodret inte trampas ner i leran eller blåser iväg.

Under dessa förhållanden skördas det i år på många håll även grönytor som normalt inte skördas till foder. Var då uppmärksam på att det inte finns giftiga växter eller andra olämpliga föremål som hamnat i balen!

 

Foto: Mårten Svensson

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.