Min unghäst är ständigt dålig i magen

Jag har en unghäst som jag nyligen köpt och han är ständigt dålig i magen. Har ni några tips på vad jag kan testa ge honom för att få rätt på hans diarré? Han är inackorderad och vi har tyvärr inte tillgång till någon analys av grovfodret men det är rätt blött. Just nu är han under igångsättning men mitt mål är att han ska bli min framtida tävlingspartner.

Marie svarar: När hästen har problem med lös mage som inte ger med sig är det viktigt att försöka hitta orsaken till problemen. Vanligen beror detta på en obalans i tarmfloran som stressar magen och gör att hästen släpper ut fodret innan vattnet resorberats. En god start är att ta reda på när den avmaskades senast, samt ta ett träckprov för att utesluta att problemen beror på parasiter.

Obalans i tarmfloran kan ha många orsaker. Plötsliga foderbyten kan störa balansen mellan mikroorganismerna, varför man bör göra förändringar stegvis. En lös mage kan även bero på att foder- och vattenhygienen inte är av tillräckligt hög kvalitet. Ta bort överblivet foder i både boxen och hagen, och håll krubba och vattenkar rena. Om hästen fodras med, eller står på halm, måste även denna ha en hög hygien.

Det är viktigt att hästen får tillräckligt med grovfoder, minst 1,5-2 kg torrsubstans grovfoder per 100 kg kroppsvikt. Fiber binder vätska och är en förutsättning för en bra tarmfunktion. En del individer tycks reagera på hösilage som är mycket blött, och kan då bli hjälpta av att gå över till ett torrare hösilage eller torrhö.

Grovtarmen kan även störas om hästen får i sig stärkelse som hästen inte hinner bryta ner i tunntarmen – detta läcker då över i grovtarmen och skapar en obalans när det jäser. Om hästen får mycket stärkelse i sin foderstat, till exempel genom stärkelserikt spannmål eller annat kraftfoder, kan man prova att minska detta och gå över till ett mer fiberrikt alternativ, såsom Groov eller Low Starch.

Utöver detta finns det ytterligare sätt att stötta grovtarmens funktion för att få den i balans – Performance Low Starch GASTROMASH®, Gastro Support eller Performance MaxBalance som innehåller SPC kan bidra till en bättre tarmfunktion.

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.