RÄCKER DET MED GRÄS TILL FÖLET?

Nu går mitt sto med föl på bete. Bör man ge fölet något mer eller räcker det med gräs? Hur ska vi sedan tänka med foder när det blir dags att vänja av fölet från sin mamma?

SVAR: När sto och föl går på bete är det viktigt att tänka på gräsets näringsinnehåll. Midsommar är ett bra riktmärke, ofta minskar näringen därefter och eventuell stödutfodring behövs. I första hand bör man komplettera med ett grovfoder. Är det främst fölet som behöver extra foder kan en så kallad ”creep feeding hage” vara aktuell, dvs en inhägnad/mindre hage som enbart fölet kommer åt så att mamman inte äter upp fodret. Ett annat alternativ till ovan är att ha fölkrubbor vilka förhindrar stona från att komma åt fodret.

Att skiljas från sin mamma är ett stressande moment, vänjer man fölet vid sitt foder redan innan avvänjningen är fodret ett stressmoment mindre. Fri tillgång på grovfoder är att rekommendera. Fodras mamman med ett kraftfoder så kommer fölet naturligt introduceras för kraftfoder då den efterhand börja intressera sig och smaka. Viktigt att komma ihåg är att det foder som erbjuds föl bör vara anpassade för deras behov, hög proteinkvalité, hög fiberandel, låg stärkelse samt god smaklighet. Kraftfoder som är anpassade för växande föl och unghästar är fördelaktiga, väljer man att blanda själv är det viktigt att få med allt fölet behöver.

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.