KOLLA HULLET OFTA

Jag har ett digivande sto på nio år som går på bete med sitt första föl. Vad ska jag fodra henne med? Behövs det något mer än gräset? Hur vet jag det? Det är ett bra bete med varierad terräng och mycket gräs.

SVAR: När sto och föl går på bete så är det viktigt att tänka på gräsets näringsinnehåll. Näringen minskar med tiden och ett bra riktmärke är att hålla koll på betets tillväxt efter midsommar och framåt. Sommarens väder har stor betydelse för tillväxten. En varm och torr sommar medför inte samma återväxt av gräset som en regnig sommar blandat med sol.

För att veta om du behöver stödutfodra så är det viktigt med regelbunden hullbedömning av såväl stoet som fölet. På ett föl kan man ofta se revbenen en aning, synligenheten av dessa ska försvinna desto äldre den blir. Överlinjen ska vara muskulös och fölet får gärna ha en hjärtformad rumpa. På ditt sto ska revbenen inte synas, dessa får gärna kännas under ett litet lager med fett. Behöver du stödutfodra, så rekommenderar jag i första hand en komplettering med grovfoder. Är det inte möjligt att fodra med hö/hösilage så är lusern ett bra komplement också.

Mineraltillförseln bör du dock tänka på under hela betesperioden och använd gärna ett mineralfoder som är anpassat till sommarbete.

I vissa fall är det främst fölet som behöver extra mat och då kan en så kallad ”creep feeding hage” vara aktuell. Det är en inhägnad/mindre hage som enbart fölet kommer åt och inte stoet. På så sätt kan man få i fölet mer näring utan att mamman äter upp maten. Det finns foder som är anpassade just till växande föl där innehållet av framförallt protein är högt.

Foto: Kristin Harms

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.