VILKEN OLJA SKA JAG TILLSÄTTA FODRET?

Spelar det någon roll vilken sorts olja jag ger till min häst? Är det någon sort som bör undvikas och i så fall varför? Vårt foder är analyserat och har visat sig ligga högt i protein men relativt lågt vad gäller energivärde.

SVAR: Jag skulle rekommendera att ge en vegetabilisk olja av livsmedelskvalitet. Rapsolja ger ett koncentrerat energitillskott i skonsam form och är rik på nyttiga fettsyror, så som Omega 3 och omega 6. Sen är linfröolja också ett bra alternativ som tillför bra med fettsyror och har ett högt innehåll av Omega 3.

En deciliter olja tillför cirka fyra mj energi i foderstaten. Tänk på att hästens förmåga att bryta ner fett är begränsad, vi rekommenderar därför max en deciliter olja per utfodringstillfälle. En olja som inte tas upp är paraffinolja, utan den verkar enbart smörjande/laxerande.

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.