FINNS BÄTTRE TILLSKOTT ÄN FODERJÄST?

Foderjäst – är det samma som vi människor kan äta? Typ Braggs näringsjäst, Bjäst eller Renée Voltaire Nutritional Yeast med avdödad jäst som är rik på B-vitaminer etc. Den är väldigt rik på B1 och eftersom min häst får Tiamin som tillskott så tänkte jag att jag kunde slippa köpa detta dyra tillskott. Vad säger ni om detta?

SVAR: Foderjäst är en produkt framtagen för olika djurslag och är inte samma jäst som används till människor. Foderjäst är särskilt rik på B-vitamin men innehåller även naturliga aminosyror samt ofta en inblandning av vetefodermjöl som bärare åt produkten.

Foderjäst innehåller ca 55 mg vitamin B1 (Tiamin) per kilo och ett tillskott med ren vitamin B1 (Tiamin) ligger oftast betydligt högre i koncentration och kan innehålla upp emot 50 g per kilo. Så är man bara ute efter just detta så rekommenderar jag att använda en mer koncentrerad produkt än foderjäst.

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.