Hur mycket olja kan jag ge min häst?

Vilken typ av olja ska jag fodra min häst med om jag vill att den ska lägga på sig i hull? Hur mycket olja ska man ge?

Emeli svarar: Olja kan vara ett bra tillskott i foderstaten för att öka den totala energimängden något i form av fett. Svensk rapsolja av livsmedelskvalitet kan användas till hästar som till exempel har muskelproblem eller heta hästar som är svåra att hålla i hull. Oljan är rik på nyttiga fettsyror som kan bidra till blank päls och ett ökat välbefinnande. Ge 1–3 dl/dag blandat med foder, men ge inte mer än 1 dl per utfodringstillfälle. Även linfröolja kan användas till hästar med samma utfodringsanvisning som rapsolja.

Innan jag rekommenderar en ägare att lägga till olja i foderstaten brukar jag räkna ut vad den får i sig av det den äter i övrigt först. Grovfodret ska utgöra den största delen av foderstaten, sedan kompletterar jag gärna med ett välbalanserat kraftfoder med mycket fibrer för god maghälsa. Om din häst är svår att hålla i hull så hade jag börjat med att täcka behovet av energi och protein med grovfoder och kraftfoder och sedan lägga till lite olja utöver som ett extra plus. En del hästar som har svårt att hålla hullet har många gånger brist på protein i foderstaten, vilket är viktigt att säkerställa först. Om hästen både har svårt att hålla hull och är lite muskelfattig så rekommenderar jag att börja med att tillföra mer protein i foderstaten för att se om det hjälper, till exempel i form av vår Muscle Up som har ett proteininnehåll på 340g/ kg foder av högkvalitativt potatisprotein som är lättupptagligt för hästen. 

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.