Hur fodrar jag för att ge min starthäst mer ork?

Jag har en starthäst där jag inte riktigt får rätt på foderstaten, hon får fri tillgång på grovfoder och ger Groov Original men hon orkar inte riktigt när vi kör lopp. Vad ska jag testa ge henne istället så att hon ska få mer ork? 

Erica svarar: För att kunna hjälpa till på bästa sätt skulle jag behöva din grovfoderanalys, där man ser hur balanserat det är och hur den täcker behovet. Det är väldigt bra att ha fri tillgång på grovfoder, hästen är skapt för att tugga största delen av dygnet. Dock skulle det vara bra att veta hur många kilo den får i sig. Då är det lättare att se hur stor del av näringsbehovet som är täckt. En starthäst har ett energibehov på 120 MJ och ett proteinbehov på 720 g smb rp. Orsakerna till låg energinivå kan vara en eller flera. En häst har av naturen olika temperament och driv till arbete. Man kan ofta mer eller mindre påverka detta i foderstaten. Om hästen får för mycket av ett svårsmält protein kan den bli orkeslös, då den använder sin energi till att bryta ner överskottsproteinet i stället för att använda den till arbete. 


Din häst kan behöva lite mer explosiv energi då foderstaten idag är mer baserad på den långsamma energin. Ett alternativ kan då vara att kombinera med Sport Original och/eller High Energi müsli. Skulle man behöva ytterligare av den långsamma uthållighetsenergin är olja ett bra alternativ! Dock bör man till en stor häst fodra max 1 dl per mål. Kommer man upp i 3 dl/dag har hästen fått ungefär lika mycket energi som i ett kilo normalt kraftfoder. Olja är det enda fodermedel som tillför ren energi utan protein, vilket är bra om man har ett grovfoder som ligger i överkant på proteininnehållet och man vill få balans mellan energi och protein. Olja är en skonsam form av energi som inte gör hästen lika toppad som den kan bli av energi från stärkelse och den är skonsammare mot magen.

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.