Foderbyte efter bete, hur gör jag?

Min häst kommer snart att komma in från betet, vad ska jag tänka på vid installningen för att det ska bli så bra som möjligt? Hon är känslig för foderbyten och fick kolik förra året när vi tog in hästarna. Betet börjar ta slut så vi har börjat fodra lite med hö i hagen.

Marie svarar: Installning innebär ett än mer drastiskt foderbyte för hästen än ett vanligt byte av grovfoder, eftersom vatteninnehållet skiljer sig mycket, särskilt om du har ett hö eller torrare hösilage. Om övergången sker utan successiv invänjning blir det dels en stor obalans i tarmfloran på grund av det nya fodret, men också risk att hästen inte hinner kompensera för det lägre vatteninnehållet i fodret och därmed riskerar förstoppning med kolik som följd. Dessutom går hästen från att röra sig fritt, vilket stimulerar hästens tarmmotorik, till att stå mer still, vilket även det ökar risken.

För att omställningen för hästens mage ska bli så skonsam som möjligt är det viktigt att övergången från bete till skördat foder sker successivt och helst under en två-veckorsperiod – men gärna längre. Att stegvis börja introducera vinterns foder mot slutet av bete är ett bra sätt att göra en mjuk övergång, så som ni gjort. Vill du stötta mag-tarmsystemet ytterligare kan du använda Gastro support eller Gastro Mash under övergången, där den senare även är ett sätt att få i hästen mer vätska. Det är också läge att börja titta på höstens foderstat utifrån det nya grovfodret och hästens behov. Om din häst behöver kraftfoder, tänk på att även det bör vänjas in successivt.

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.