Hur fodrar jag min trotjänare?

Jag har en helt fantastisk liten trotjänare där hemma som rids i skogen för det mesta, ibland något pass på banan. Vad ska jag ge honom för foder? Jag tror egentligen inte han behöver så mycket men jag vill ge honom något när alla andra hästar i stallet får sitt kraftfoder.

Emeli svarar: Hej och tack för din fråga. Det du skriver stämmer i de flesta fall. Om din häst är lagom i hull och muskulatur samt fungerar bra i vardagen så handlar det bara om att fodra utifrån en foderstat som tillgodoser hans behov.

För att bygga upp en balanserad foderstat kan det hjälpa om man har en analys på grovfodret som hästen äter. Det är inte ett måste, men ett bra verktyg för att lättare veta vilket foder du ska komplettera med. Om grovfodret har en bra balans mellan energi och protein samt kalcium och fosfor så klarar sig hästen fint på det och mineraler. Förutsatt att han äter tillräckligt mycket grovfoder. En del äldre hästar har lite sämre tänder och kan med tiden få svårt att äta den mängd grovfoder som krävs. Då kan det vara bra att komplettera foderstaten med ett proteinrikt kraftfoder med extra fett. 

I ditt fall tolkar jag det som att han fungerar och mår väl. Om jag då antar att han har ätit ert grovfoder en tid så håller det troligtvis näringsmässigt för det arbete han gör. Det enda du behöver tillsätta är då mineraler. Välj gärna ett mineralfoder som är anpassat till grovfodret om det finns en analys, annars ett som är anpassat till din typ av häst och arbete, förslagsvis vår Miner Original som matchar de flesta typer av grovfoder. Ibland kan man behöva ge hästen något mer för att de ska vilja äta mineralerna och där finns det många alternativ. Vår Groov Original är ett smakligt foder med mycket fibrer som många hästar tycker mycket om. Om du har möjlighet att blöta fodret innan utfodring så är vår Sensitive Mash också ett bra alternativ. Eftersom du ger detta mest för att de andra får så behövs inte så stor mängd, det räcker med några deciliter/ utfodring. Kraftfodret påverkar då inte energi- och proteinintaget nämnvärt på en stor häst. 

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.