HUR GÖR JAG BÄSTA FODERBYTET?

Min häst har gått på sommarbete en lång period. Nu när han ska stallas upp igen undrar jag hur jag ska tänka kring foderbytet. Hur bör jag fodra i övergången, innan han vant sig? Jag undrar också när jag kan börja ge av den nya skörden?

SVAR: Planera för installning i god tid med en successiv övergång från betesgräs till skördat vallfoder för att undvika störningar i mag-tarmkanalen. Om hästen skall utfodras med hö eller torrt hösilage under höst/vinter kan omställningen från bete till vinterfoder bli ganska stor eftersom vatteninnehållet i bete, hö, torrt hösilage skiljer sig åt. Om hästen går från bete till hö/torrt hösilage från en dag till en annan är risken stor att hästen inte hinner kompensera för vatteninnehållet i fodret och därmed dricker för lite. Detta kan öka risken för exempelvis förstoppningskolik.

Hästen går från att röra sig fritt på bete till att stallas in på box vilket ökar risken för kolik eftersom rörelse gynnar tarmens motorik. Att göra en successiv övergång från betet till vinterfoderstaten är därför mycket viktig. För att undvika störningar bör hästen få vänja sig vid sitt vinterfoder under de två sista veckorna på betet, gärna under längre tid om det går.

När det är dags att börja fodra med en ny skörd kan man i princip börja använda torrt hö direkt. Är det däremot ett ensilage eller hösilage så skulle jag råda att vänta minst 4-6 veckor. Det tar någon vecka innan ”gräset dött” och fodret blivit helt lagringsstabilt (syret förbrukat). Börjar man använda det för tidigt finns det risk både för varmgång och lösa magar.

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.