konvalescenthasten-1080x400-INT.jpg

KONVALESCENTHÄSTEN

Påtvingad boxvila innebär en stor omställning för hästen och de vanligaste komplikationerna i samband med detta är matsmältningsstörningar, vilket ofta har sin grund i grovtarmens funktion. Behandling med antibiotika kan t ex slå ut delar av grovtarmens mikroflora och hästar som genomgår en penicillinkur bör samtidigt tillföras produkter som stödjer den naturliga mikrofloran, t ex någon av specialprodukterna som finns i handeln så som KRAFFT Gastro Support.

En konvalescent kan gärna ha tillgång till halm av hygieniskt god kvalitet. Den tillför fibrer och ger möjlighet till sysselsättning. Det kraftfoder som tillförs bör också vara fiberrikt och inte ge ett för högt tillskott av energi. En rekommendation är att undvika stärkelserika kraftfoder, då dessa kan påverka grovtarmsfunktionen och muskulaturen negativt.

Vätsketillförseln är vidare mycket viktig. Hästen bör vattnas ut hink, då det ger bättre kontroll över vattenintaget. Nyopererade hästar kan ofta dricka dåligt på grund av smärta eller på grund av ovana vid miljö i t ex ett stall på ett djursjukhus. Det är också vanligt, att konvalescenter blir oroliga då de står ensamma i stallet sedan stallkamraterna släppts ut. Detta kan påverka deras vilja att äta och dricka.

KRAFFT Groov-familjen är ett bra alternativ för konvalescenten då den är rik på fett och fibrer.

Läs också: