SÅ FÖRBEREDER DU HÄSTEN FÖR GRÄS

När våren så smått börjar smyga sig på kan det vara aktuellt att börja vänja din häst vid gräs. Inte minst ifall du har en häst som är känslig för socker alternativt en häst som är känslig för förändringar i foderstaten. Men varför ska man göra detta och hur gör man egentligen? 

Varför bör jag vänja min häst vid gräs?

Hästar är gräsätare men av naturliga skäl kan hästen inte erbjudas färskt gräs året om eftersom tillgången är begränsad under vintermånaderna. Det första gräset som växer fram efter vinterns kalla månader är både näringsrikt och mer kraftfullt än det gräs vi har i hagen på sensommaren. Det kan vara bra att känna till att socker finns naturligt i gräs men mängden varierar. Främst brukar sockernivåerna vara höga i stressat gräs som under/efter frost, vid torka och stark sol.

Genom att vänja din häst vid det kraftfulla och näringsrika gräset vänjer du också hästens mage och förbereder denne på den kommande betesperioden. Gräs är ett foderbyte för hästen och en stegvis introduktion minimerar eventuella biverkningar.

Hur vänjer jag min häst vid gräs?

Att beta din häst för hand 15 minuter och öka stegvis de första dagarna/veckan för att sedan släppa ut i en mindre gräshage någon timme är ett utmärkt sätt för att vänja hästen. Extra viktigt är det för hästar som är fångkänsliga eller har EMS.

Vet man med sig att ens häst är extra känslig vid foderbyte kan det vara bra att stötta upp med ett tillskott för hästens tarmflora, KRAFFT Gastro Support exempelvis.

Glöm inte vattenbaljan i förberedelserna!

Skura din vattenbalja regelbundet så att algpålagring inte får fäste och möjlighet att växa. Det är viktigt att förorenat vatten hälls ut och att nytt fylls på, det är inte ovanligt att beteshästar drabbas av förgiftning på grund av att de druckit olämpligt vatten. Om du har möjlighet kan det även vara bra att flytta vattenbaljan regelbundet så att marken kring inte blir upptrampad, ett tips man kan ha med sig året om.

Och glöm inte vattenslangen - även vattenslangen bör hållas efter/spolas ur så att inte pålagringar från den följer med till vattenbaljan.