FYLL PÅ MED SALT OCH ELEKTROLYTER

Vad bör jag ge min häst som svettas mycket under arbete i sommarvärme?

SVAR: Vid kraftig svettning förlorar hästen stora mängder salt och det är viktigt att denna förlust ersätts snabbt, speciellt inför en prestation. Detta då salt har en viktig roll för törstregleringen. Snabbast kompenserar sig hästen genom att dricka en fysiologisk koksaltlösning, alltså en lösning med samma salthalt som hästens blod. Den är lätt att blanda till, i en liter vatten löses nio gram salt.

Elektrolyter rekommenderas också efter ett tufft träningspass när hästen svettats mer än vanligt och under tävlingsperioder för att hjälpa hästen med snabbare återhämtning inför nästkommande start.
Tänk på att elektrolyter inte lagras i kroppen, så du kan därför inte ”ladda” en häst med elektrolyter i förväg inför en hård prestation. Tänk också på att alltid erbjuda din häst rent vatten och gärna i hink.

Man kan också använda mash för att öka hästens vattenintag eller för att stabilisera hästens vätskebalans. Den används bland annat för snabbare återhämtning efter prestation. Dessutom smakar mash oftast mycket gott och är därför perfekt när du vill få i din häst extra vätska. Man kan även blanda ner salt och elektrolyter i mashen.

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.