Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.
Vad ska man tänka på kring resor med häst?
Vad ska man tänka på kring resor i samband med tävlingar och resor? Jag vill att min häst ska påverkas så lite som möjligt av de längre resorna vi gör, så att magen fungerar bra och att den ska må lika bra som hemma när vi är borta.
Marie svarar: Förberedelserna börjar långt före prestationen – man bör undvika större förändringar i foderstaten tätt inpå prestation för att tarmfloran ska vara i så god balans som möjligt. Det är därför bra om man vänjer in det foder man tänkt använda under tävlingen i god tid innan. Om du har högpresterande hästar som äter både Groov och Sport, där du inför start har ett system där du ändrar proportionerna mellan dessa foder till mer Sport för att få extra energi under tävling eller lopp, går den ändringen generellt att göra närmre inpå än med andra fodersorter eftersom dessa foder är mycket lika varandra i sin uppbyggnad. I regel bör man annars undvika stora ändringar nära inpå.
Under tävling får en del hästar sämre aptit, så att hästen finner fodret smakligt är viktigt. Grovfodret utgör den största delen av foderstaten, och vid byte av grovfoder är det alltid risk för en större obalans i tarmfloran vilket kan påverka hästens form. Försök därför ta med eget grovfoder vid resor så långt det är möjligt, från ett parti hästen är van vid att äta. I synnerhet om hästen ska prestera på högre nivå.
Inför resan är det klokt att låta hästen äta ett mål grovfoder hemma, så att den inte reser på tom mage med lågt pH och mycket magsaft ansamlat i magsäcken. När man planerar för hur eller om man ska fodra under resans gång, behöver man tänka till kring hur man gör med grovfoder. För maghälsans skull kan det vara positivt att låta hästen ha tillgång till strå under resans, men är ventilationen begränsad, fodret är väldigt torrt eller om hästen inte har möjlighet att sänka huvudet, finns också risken att man skapar problem i luftvägarna – här får man göra en bedömning av vad som är mest lämpligt utifrån sina förutsättningar. Att enbart ge hästen grovfoder i pauserna kan vara ett alternativ, liksom att komplettera mash för att säkerställa vätskeintaget.
Gastro Mash har en pH-buffer i sig som kallas AcidBuf, och genom att fodra med Gastro Mash inför resa kan man stötta pH-balansen i magsäcken ytterligare. Den stöttar även tarmfloran med sitt fiberrika innehåll och levande jäst, vilket kan vara positivt under resa och tävling. Om man har en känslig häst, eller ska resa långt, går det att öka givan och dela upp den på flera mål, t ex 0,3 kg vid tre tillfällen på en 500-kg häst.
Att upprätthålla vätskebalansen under resor och tävling är viktigt för hästens prestation, vilket är en större utmaning under sommarmånaderna. När hästen svettas förlorar den både vätska och salt, vilket man då bör fylla på med. Tänk på att alltid erbjuda tillräcklig mängd vatten när du fodrar med salt och elektrolyter. Hästen kan inte boostas med elektrolyter inför en start, den kan helt enkelt inte lagra mer än vad den har kapacitet till, utan det är något man kan tillföra för att fylla på lagren igen efter att den svettats mycket. På så vis påskyndar man återhämtningen. Under tävlingsdagar bör man så långt det är möjligt hålla samma utfodringsrutiner som hemma, med samma tider och upplägg som hästen är van vid, och som alltid undvika långa ätuppehåll.
Lycka till!