Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.
Hjälp mitt grovfoder innehåller mycket socker!
Hjälp mitt grovfoder innehåller mycket socker!
Vårt grovfoder i år har ett högt sockerinnehåll. Behöver jag vara orolig? Vad ska jag tänka på?
Jennifers svar:
Många grovfoder som skördades 2024 har fått ett något högre sockerinnehåll. Sockerinnehållet i vallen beror på många olika faktorer såsom grässorter, temperatur, antal soltimmar, gräsets mognadsstadium vid skörd samt tillgången på vatten och näring.
Sockerhalten i grovfodret kan analyseras på olika sätt, men en av de vanligaste är WSC som står för water soluble carbohydrates eller vattenlösliga kolhydrater, de infattar sockerarterna fruktan, fruktos, glukos och sackaros.
Våren i år var väldigt omväxlande på många ställen i landet, där höga temperaturer växlade med låga temperaturer vilket påverkade gräsets tillväxt och inlagring av socker.
De senaste åren har sockerintaget hos våra hästar varit väldigt omtalat och många har blivit rädda för socker i och med en ökad förekomst av ämnesomsättningsproblem såsom fång och EMS. Men socker är inte enbart av ondo. Allt som växer innehåller socker i olika mängd. Socker är naturligt för hästen som gräsätare att få i sig. Sockret gör fodret smakligt och bidrar till energi. Har man en häst som regelbundet tränas, håller ett lagom hull och i övrigt inte har några större problem, är ofta inte ett något högre sockerinnehåll i grovfodret något problem. Har man däremot en häst där risk för ämnesomsättningsproblem finns, om den är i överhull, inte motioneras regelbundet eller har en fånghistorik är rekommendationen att sockerhalten i grovfodret bör ligga under 100g/kg ts. Att blötlägga sitt grovfoder för att få ner sockerhalten har i studier visat väldigt varierat resultat och det behöver ligga i blöt i stora mängder vatten under relativt lång tid. Det kan därför också utmana foderhygienen och är ingenting att rekommendera över tid. Något som många inte känner till är att ensilerat grovfoder kan ha lägre sockerinnehåll än torrhö eftersom sockret går åt i ensileringsprocessen. Detta förutsätter dock att det är en låg ts-halt (minst under 65%) så att det sker en ensileringsprocess. I ett torrare hösilage är ensileringsprocessen väldigt låg till obefintlig.
Sockerhalten i grovfodret är därför svår att påverka i efterhand. Har man ett högt sockerinnehåll i sitt grovfoder kan en bra idé vara att komplettera med ett annat grovfoder med lågt sockerinnehåll för att få ner det totala sockerintaget i foderstaten. Då är det viktigt vid inköp att en sockeranalys redan är tagen på grovfodret. Ett annat alternativ är att komplettera med halm för att få ner sockerintaget. Då är det dock även viktigt att se till proteinintaget då halmen har ett lågt innehåll av protein. Ett annat alternativ är att byta ut grovfodergivan delvis av lusern med lågt sockerinnehåll, som t.ex. vår Chopped lucern.
Att motionera sin häst dagligen är ett bra generellt tips eftersom motion ökar upptaget av sockret in i muskelcellerna samt förbränningen och ger ett mer stabilt blodsocker.