GE OLJA NÄR HÄSTEN SKA GÅ UPP I VIKT

Min häst behöver gå upp i vikt. Veterinären har föreslagit olja i kraftfodret. Är det bra? Vilken olja? Och hur vet jag hur mycket som behövs?

SVAR: Olja är en bra energi-och fettkälla. Jag skulle rekommendera att ge en vegetabilisk olja av livsmedelskvalitet. Rapsolja ger ett koncentrerat energitillskott i skonsam form och är rik på nyttiga fettsyror, så som Omega 3 och Omega 6. Sen är linfröolja också ett bra alternativ som tillför bra med fettsyror och har ett högt innehåll av Omega 3. 1 deciliter olja tillför ca 4 mj energi i foderstaten. Tänk på att hästens förmåga att bryta ner fett är begränsad, vi rekommenderar därför max 1 deciliter olja per utfodringstillfälle. Hur mycket hästen behöver beror på vilket behov hästen har och hur näringsintaget i övrigt ser ut i hästens foderstat.

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.