ÄR DET FARLIGT FÖR HÄSTAR ATT UTFODRAS MED KO-SILAGE?

Har hela vintern fått hösilage med bra ts-värde. Men nu har bonden satt ut kosilage (fuktigare) och menar att hästarna älskar det. Och visst har de nu ätit en storbal med god aptit men jag är orolig och var nöjd med det som gavs tidigare.

SVAR: Att fodra med ett ensilage kan fungera till häst. Ett ensilage innehåller mer vatten och mindre näringsrik torrsubstans per kilo än vad hö eller hösilage gör. Ensilage är alltså mer ”utspätt” med vatten än vad hö och hösilage är, och därför måste man ge mer ensilage så att hästen får i sig tillräckligt med fibrer och får tugga tillräckligt mycket.

Som ett exempel: En normal grovfodergiva ligger på minst 1,5 kilo ts/100 kilo kroppsvikt. Väger din häst cirka 550 kilo bör den alltså äta ca 10 kilo torrhö (84% ts) för att få i sig denna mängd torrsubstans.

För att få i sig samma mängd torrsubstans av ett ensilage (40% ts) behöver din häst äta dubbelt så mycket då ensilage innehåller mycket vatten och då hamnar givan på ca 20 kilo.

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.