Råvaror i våra produkter

Här har vi samlat samtliga råvaror som vi använder i våra produkter. Hittar du inte informationen du söker kontakta oss gärna på 020-30 40 40 eller direct@krafft.nu.

ÄPPELPRESSMASSA

Äppelpressmassa är fasta rester från när man pressar äpple för att framställa t ex äppeldryck. Äppelpressmassa är mycket smaklig. Näringsmässigt bidrar äppelpressmassan med i huvudsak lättlösliga kolhydrater och växttråd.

BETMELASS

Betmelass är en energirik biprodukt från sockerindustrin. Har mycket god smaklighet och fungerar naturligt för att hålla ihop pelletsen.

BRYGGERIJÄST

Avdödad jäst som innehåller protein av bra kvalitet och B-vitaminer (främst B12) men även fosfor och flera spårämnen.

GRÄS

Gräs innehåller liksom lusern mycket protein av god kvalitet och mycket växttråd. Gräset används tillsammans med lusern och har mycket god smaklighet. Gräset skördas 3 gånger per säsong beroende på väderbetingelser för att nå optimal kvalitet.

GRÖNMJÖL

Nermalt gräs som innehåller, liksom lusern, mycket protein av god kvalitet och mycket växttråd. Används tillsammans med lusern och har mycket god smaklighet. Gräset skördas 3-4 gånger per säsong beroende på väderbetingelser för att nå optimal kvalitet.

HAVRE

Havre är det bästa spannmålslaget till hästar därför att det har en hög smaklighet, en bra energiblandning från både fett, stärkelse och växttråd, bra proteinkvalitet och en kärna som hästen lätt kan tugga sönder. Det finns havresorter med olika skalfärg, vit (egentligen vitgul), gul och svart. Detta har inget samband med näringsinnehållet, utan det har helt med sorten att göra. I Sverige odlas det mest vithavre. Havresorter kan ha stor variation i fettinnehåll, det finns s.k. högfettshavre som har mer är dubbelt så mycket fett som vanlig havre.

HAVRE (SPECIALPROCESSAD)

SPC havre är en specialprocessad havre helt utan tillsatser. Den patenterade specialprocessen har en dokumenterad positiv effekt på vätskeregleringen hos häst såväl som hos människa och andra djurslag, genom aktivering av kroppsegna reglerande funktioner. Egenskaperna som havren får i samband med processen kan därmed förkorta tiden för återhämtning i vätskebalans efter hårda prestationer eller diarréer.

HAVRE (HÖGFETTSHAVRE)

Havre (högfettshavre) är det bästa spannmålslaget till hästar därför att det har en hög smaklighet, en bra energiblandning från både fett, stärkelse och växttråd, bra proteinkvalitet och en kärna som hästen lätt kan tugga sönder. Det finns havresorter med olika skalfärg, vit (egentligen vitgul), gul och svart. Detta har inget samband med näringsinnehållet, utan det har helt med sorten att göra. I Sverige odlas det mest vithavre. Havresorter kan ha stor variation i fettinnehåll, det finns s.k. högfettshavre som har mer är dubbelt så mycket fett som vanlig havre.

HAVREFLINGOR (ÅNGKOKT)

Ångkokt havre ångkokas i minst 100 grader under ca 1 timme. Detta gör att smältbarheten ökar och större del av energin kan utnyttjas av hästen.

HAVREKLI

Havrekli kan också kallas kli av skalad havre. Kännetecknas av goda dietiska egenskaper och högt innehåll av växtfiber och s.k. betaglukaner.

KORN

Korn har ett något högre energiinnehåll än havre, där energin kommer från ett högre stärkelseinnehåll. Kornets energi är mer svårupptaglig i hästens tunntarm (liksom majs). Korn har ett lägre fiberinnehåll och ett sämre proteininnehåll än havre.

KORN (FLINGOR)

Korn har ett något högre energiinnehåll än havre, där energin kommer från ett högre stärkelseinnehåll. Kornets energi är mer svårupptaglig än havrens i hästens tunntarm (liksom majs). Korn har ett lägre fiberinnehåll och ett sämre proteininnehåll än havre.

KORNFLINGOR (ÅNGKOKT)

Ångkokt korn ångkokas i minst 100 grader under ca 1 timme. Detta gör att smältbarheten ökar och större del av energin kan utnyttjas av hästen.

KORNMJÖL

Korn har ett något högre energiinnehåll än havre, där energin kommer från ett högre stärkelseinnehåll. Kornets energi är mer svårupptaglig i hästens tunntarm (liksom majs) och har ett lägre fiberinnehåll och ett sämre proteininnehåll än havre.

LINFRÖ

Linfrö är ett fettrikt frö, rik på omega 3. Varje linkapsel innehåller tio tillplattade, klart bruna och starkt glänsande frön. Innanför skalet finns ett cellager med hög halt av växtslem, som har goda dietiska egenskaper, slemmet skyddar tarmslemhinnan och underlättar tarmrörelserna. Lin innehåller ingen stärkelse. Linfrö har ett högt innehåll av protein, men en låg halt av essentiella aminosyror t.ex. är lysinhalten låg. OBS! Helt linfrö måste upphettas före användning.

LINFRÖOLJA

Linfröolja är mycket energirik och används för att tillföra fett och energi i fodret. Det är fettrika frö, rika på omega 3.

LUSERN

Lusern är en baljväxt som kännetecknas av högt proteininnehåll, bra proteinkvalitet och högt innehåll av växttråd. Det är en torktålig växt som ger upp till tre skördar. Kan också kallas Alfa Alfa. Ingår som råvara i fabrikstillverkade foder och kan även köpas som råvara i form av LUCERNE Chopped, LUCERNE Pellets och LUCERNE Pure Pellets. I LUCERNE Chopped och LUCERNE Pellets ingår melass, medan LUCERNE Pure Pellets är helt fri från tillsatt melass.

MAJS (FLINGOR)

Majs (flingor) har liknande egenskaper som korn men lite mer energi och mindre protein.

MAJSFLINGOR (ÅNGKOKT)

Ångkokt majs har liknande egenskaper som korn men lite mer energi och mindre protein. I obehandlad form är det liksom korn svårsmält i tunntarmen. Den majs som används i våra produkter är ångkokt under 60 minuter vilket förbättrar smältbarheten betydligt.

MIKRONISERAD ÄRTA

Mikroniserad ärta är upphettad under en kortare tid. Det gör näringen i ärtan mer tillgänglig för hästen men är inte lika effektiv som ångkokning. Ärta bidrar främst med protein men även med en viss mängd växttråd.

MOROT (Även torkad morot)

Morot är en smaklig råvara som innehåller mycket karoten.

NATRIUMKLORID

Natriumklorid, dvs. koksalt används för att tillföra salt till fodret.

POTATISPROTEIN

Potatisprotein är som namnet anger ett protein från potatis. Det innehåller högkvalitativt protein där innehållet av de essentiella (livsnödvändiga) aminosyrorna metionin och lysin är högt. Potatisprotein har även en hög smältbarhet jämfört med andra proteinfodermedel, vilket innebär att hästen kan tillgodogöra sig stora delar av det potatisprotein den äter. Potatisprotein ingår som en viktig del i våra produkter.

PRESSAD BETMASSA

Pressad betmassa är en fiberrik produkt från sockerindustrin med lågt sockerinnehåll, utan tillsatt melass. Den har ett högt innehåll av lätt nedbrytbara fibrer, framförallt pektin, och innehåller ingen stärkelse, på så sätt bidrar den till ett högt energiinnehåll samtidigt som den gynnar en välbalanserad grovtarmsflora. Innehåller relativt mycket av den essentiella aminosyran lysin.

SOCKERRÖRSMELASS

Melass kan komma från både sockerbeta och från sockerrör. Melass är smakligt och fungerar naturligt för att hålla ihop pelletsen.

SOJA EXTRAHERAD OCH ROSTAD

Sojamjöl som huvudsakligen bidrar med protein. Fettet i böna är utvunnet genom extrahering vilket gör dess innehåll av fett lägre än när hela bönan används.

SOJABÖNA

Sojaböna kan ingå i många olika former. Ångkokt sojaböna är ångkokt under 60 minuter vilket gör näringen i bönan mer tillgänglig.

SOJABÖNFLINGOR (ÅNGKOKT)

Sojaböna är hela bönan och ger ett tillskott av såväl protein som fett och växttråd. Ångkokt sojaböna är ångkokt under 60 minuter vilket gör näringen i bönan mer tillgänglig.

SOJASKAL

Sojaskal är som namnet anger skalet på sojabönan och det bidrar främst med växttråd.

Sojaolja

Sojaolja är ett energirikt fodermedel från sojaböna, som tillför energi i koncentrerad form utan att innehålla stärkelse

SOLROS

Solros används främst för sitt innehåll av protein. Det ingår endast med ett fåtal procent.

VEGETABILISK RAPSOLJA

Rapsolja är ett energirikt fodermedel från raps, som tillför energi i koncentrerad form utan att innehålla stärkelse.

VETE

Vete har ett högt energiinnehåll, ett högt proteininnehåll men inte så bra proteinkvalité till unga hästar. Det klibbar lite, en egenskap som vi utnyttjar för att hålla ihop pellets (tillsammans med melass).

VETE (POPPAD)

Vete (poppad) är energirikt och innehåller relativt mycket stärkelse. Genom poppning blir stärkelsen lättare för hästen att ta upp, smältbarheten ökar.

VETEFLINGOR (ÅNGKOKT)

Vete har ett högt energiinnehåll, ett högt proteininnehåll men inte så bra proteinkvalité. Med hjälp av ångkokning sönderdelas en del av stärkelsen och gör den mer tillgänglig för hästen.

VETEFODERMJÖL

Vetefodermjöl är liksom vetekli en biprodukt från vete och används ofta som bärare i t ex mineraler och vitaminer. Den har något högre protein, fett och växttrådshalt än helt vete.

VETEKLI

Vetekli innehåller mestadels skal och fragment av vete som blir kvar efter att den stärkelserika kärnan tagits bort, den består alltså av mindre stärkelse och mer fiber än helt vete. Vetekli har goda dietiska egenskaper och är rikt på B- vitaminer. Har ett högt fosforinnehåll som dock är svårsmält.