Så mycket bättre

ATT PEDER FREDRICSON skulle bli tävlingsryttare verkar kanske självklart så här i efterhand, med segrar i OS, VM och EM. Men det tog ett tag innan han förstod att rida och tävla skulle kunna vara hans jobb. Efter att ha skördat stora framgångar som junior i fälttävlan, och varit den yngste svenska ryttaren någonsin i ett OS – Peder var 20 år under spelen i Barcelona – sadlade han om till enbart hoppning.

– Jag visste från det jag var ganska liten att rida var något jag ville göra, säger Peder. Men det var först efter skolan som jag bestämde mig för att lära mig rida istället för att studera vidare.

Att lyckas nå toppen är få förunnat, men Peder menar att det finns några nycklar.

– Nummer ett är att man måste ha passionen, säger Peder. Drivkraft och passion för hästar, ridning och den livsstilen som man får på köpet.

– Nummer två är att man måste ha ett mål, fortsätter Peder. Vart vill man, och vilken nivå vill man nå. Som nummer tre behöver man göra en handlingsplan som går ut på att skapa möjligheter för att nå det där målet. Men utan passionen i botten kommer det inte att gå, då är det för mycket jobb.

"Man ska alltid omge sig med folk som är bättre än en själv"

PEDER HAR HAFT LITE OLIKA målsättningar genom karriären. I början menar han att målsättningen måste vara att utveckla sig.

– Det jag gjorde, och som jag också ger som råd, är att försöka åka och träna för dem som är bäst i världen om man har möjlighet, säger Peder.

Peder har tränat för storheter som George Morris, Franke Sloothaak och Mark Todd. Förutom själva ridningen måste man lära sig massor med andra saker, att ta hand om hästarna på bästa sätt och sköta en verksamhet. Ska man lyckas, behöver man göra alla de sakerna bra. 

– Man ska alltid omge sig med folk som är bättre än en själv, säger Peder. Det är bästa sättet om man ska utvecklas.

Peder har alltid någon elev hos sig, och han vill även ständigt förbättra sig själv.

– Ridning är ju en sport som man kan hålla på med väldigt länge, säger Peder. Och man kan vara framgångsrik länge, under förutsättning att man kan utveckla sig länge. Man blir aldrig riktigt fullärd. Så det är en målsättning i sig, att hitta sätt att utvecklas på, hela tiden.

För att komma någon vart är det också viktigt att man tar ansvar för sitt eget lärande. Peder har genom åren sett att en del tror att det räcker med att någon riktigt duktig säger vad du ska göra, men det är vad man gör med kunskapen som räknas.

– Man måste lära sig att lyssna, titta och försöka själv, säger Peder. Om man lär sig göra det, då kan man utvecklas hela livet. Och det brukar jag säga till de elever som kommer till mig. Man kan ha talang, men man kan inte lägga över ansvaret för sig egen utveckling på någon annan.

"Allting man gör med sin häst, kan man göra på ett bra sätt eller på ett dåligt sätt"

TILL VARDAGS HÅLLER PEDER TILL på Grevlundagården på Österlen. Han och hans fru, Lisen Bratt-Fredricson, utbildar hästar och en och annan ryttare. Peder försöker hitta nya sätt att jobba med hästarna på, för att hålla både sig själv och hästarna motiverade och inspirerade. Men han har ingen specifik övning han rekommenderar, utan bjuder istället på en hel filosofi:

– Allting man gör med sin häst, kan man göra på ett bra sätt eller på ett dåligt sätt, säger Peder. Man kan leda en häst på ett bra sätt eller på ett dåligt sätt, man kan ha en häst i stallgången på ett bra sätt och på ett dåligt sätt, man kan longera på ett bra och utvecklande sätt, men också på ett slitsamt dåligt sätt.

– När vi longerar börjar vi alltid i skritt i bägge varven, berättar Peder. Sedan börjar man trava lite, och sedan galopp. Det är viktigt att hästen hela tiden går i balans, och att den lyssnar på kommandon. Man ser ju många som longerar och bara släpper iväg hästen som springer runt i slängtrav eller korsgalopp, och den som longerar står och tittar i mobiltelefonen. Då bygger man ingen relation till hästen. Man måste vara närvarande och koncentrerad för att kunna träna på ett sätt som är vettigt för både hästen och en själv.

Även här är det viktigt att ha en plan.

– Att ge hästarna så bra förutsättningar som möjligt är viktigt, säger Peder. Till exempel ska man ha tänkt igenom träningspasset, och anpassat det till hästens nivå. Hur långt har den kommit, vad är planen framåt?

ÄVEN NÄR DET HANDLAR OM FODER menar Peder att man ska göra det så bra man kan.

– Man kan ju ha foderrutiner som passar en själv som hästägare väldigt bra, eller man kan ha rutiner som passar hästen väldigt bra, säger Peder. Vi vill ha det som passar hästen bra, så vi börjar tidigt på morgonen med att ge dem hö och Low Starch Gastro Mash® vid sex, och trekvart senare får de kraftfoder. Vi ger hö fyra gånger om dagen, och kraftfoder tre gånger om dagen. Vi individanpassar foderstaten för varje häst, de är så olika och har olika behov.

Peder ser flera skäl till att jobba tillsammans med KRAFFT.

– Det är bra att jobba med ett svenskt bolag, säger Peder. Vi har så bra foder här i Sverige. En annan sak är att KRAFFT alltid är tillgängliga. Och förutom servicen, så sitter de på mycket kunskap. Även om vi sysslat med hästar länge, så vill vi ha hjälp av foderrådgivarna. Har vi någon fråga, brukar vi alltid försöka jobbat fram svaret tillsammans med dem.

Peder är noga med att inte ändra för mycket på eget bevåg. Och även om något ska ändras, görs förändringarna i små steg och med avstämningar.

– Alla hästar får Gastro Mash, berättar Peder. Det vet man idag, att är det någonting som är väldigt viktigt för hästar är det att de har en bra tarmflora. Sedan brukar vi ge dem Muscle Up när de sätter päls, eller kanske börjar falla ur lite grann.

"Rutinerna finns där så att man har en plan att följa även om man skulle bli nervös eller någonting händer "

PEDER BRUKAR INTE VARA nervös när han tävlar. Men han menar att det kräver djup koncentration, och för att hitta den koncentrationen förlitar han sig på sina rutiner.

– Rutinerna finns där så att man har en plan att följa även om man skulle bli nervös eller någonting händer, säger Peder.

Både ryttare, häst och resten av teamet vinner på att ha rutiner att luta sig tillbaka på. Man har ett recept, och man vet att om man följer det, så brukar det gå bra.

– De är också bra för att man inte ska behöva fatta beslut när man inte är i perfekt mentalt skick, säger Peder. När man är avspänd och utvilad, då är det mycket lättare att fatta beslut än om man är trött eller om det har gått dåligt eller det plötsligt blir tidspress. Men har man en upplagd plan som man har prövat varje helg under många år, kan man vila i det.

Hästar är vanedjur, och om de vet precis vad de ska göra och har gjort det förut känner de sig trygga. Så planen gör att de oftast inte blir nervösa de heller.

 

FÖRUTOM ETT STALL FULLT med hästar och en kalender full av tävlingar, är Peder en sann allkonstnär. Både konst och innovationer lockar. När Peder får frågan om mångsyssleriet berikar honom som ryttare eller stjäl tid från att bli en bättre ryttare får han tänka efter lite.

– Det är bra fråga … säger Peder. Men jag skulle säga att det berikar en som ryttare och människa.

Som vanligt är det tiden som inte riktigt räcker till, så just nu har Peder lagt målandet på hyllan. I stället satsar han på ta fram lätt och bekväm utrustning för häst och ryttare.

– Jag designar och provar och förbättrar, säger Peder. Det är väldigt inspirerande och roligt, och kreativt.

Förutom att umgås med familjen tycker Peder om att följa årstidernas växlingar på gården och i naturen. Han planterar gärna ett träd eller en buske, och ser hur växterna växer upp.

– Jag har planterat två magnolior utanför köksingången, berättar Peder, så dem går jag förbi varje dag. Nu ska de slå ut när som helst, sådant gillar jag att följa.

Även om Peder säger att han inte ser sig som någon konstnär, är det gärna något han ser sig själv pyssla med längre fram.

– Nu hoppas jag ju att jag har några år till kvar i sadeln, säger Peder, men på sikt tänkte jag kanske börja skulptera lite. Inte göra någon karriär på det, utan för att må bra och för att det är roligt.

Text: Noomi Heberts
Foto: Isak Rautenberg, Hanna Heinonen, Stefan Lafrentz