Kärleken till hästarna förde dem samman

PÅ STALLGÅNGEN, bland hödoft och frustande hästar, fann de inte bara sitt kall utan också varandra. Kärleken till hästarna förde uppfödarparet Magdalena Grunditz och Bernt Staaf samman. Idag driver de Brokvarn Stuteri i Svenljunga, Sverige.  

Magdalenas hästintresse kom med modersmjölken, ändå var det den sista karriärväg hennes föräldrar önskade för henne. 
- De visste hur mycket jobb det innebär, men det var det enda jag ville hålla på med och så är det fortfarande, berättar hon. 
För Bernts del var det kärlek vid första ögonkastet när han som tioåring följde med sin pappa på travtävlingar.
- Senare hade jag en studierektor som var väldigt travintresserad. Jag sa till honom att en dag ska jag bli chef på Sveriges största stuteri, säger han med ett skratt.
Att arbeta med hästar är mer än ett yrke - det är ett kall, menar paret.
- Det måste det nog vara för att det ska fungera. Vi tycker att vi har det roligaste jobbet på jorden. Det är så mångfacetterat, man tröttnar aldrig och vi gillar båda att jobba hårt, säger Magdalena.  

"Drömmen om att föda upp stjärnhästen"

VÄGEN TILL ATT SKAPA den stora stjärnan börjar med att hitta rätt hingst och rätt sto. Men hur bedömer man en hästs avelspotential?
- När det gäller ston tittar vi på härstamningen. Vi vill ha en bred stam i många generationer, förklarar Bernt. För hingstarna är det andra faktorer som väger tyngst.
– Där är individen viktigare. Viljan att tävla och resultaten säger mycket om hingstens förmåga. En bra vinnarskalle kan kompensera både stam och exteriör, fortsätter Magdalena. När de sedan parar ihop sto och hingst ser de till storlek, temperament och härstamning. Det gäller att hitta rätt balans.
- Vi ser till helheten och försöker komplettera egenskaper. Har vi en märr som är pigg och löpvillig så kanske vi försöker matcha henne med en hingst som har mer styrka. Därefter tar det praktiska jobbet vid, att förädla avkomman.
- Jag tror inte att man kan förändra en hästs kapacitet, den finns där från början, säger Bernt. Men vårt mål och jobb är att göra dem hållbara och trevliga att arbeta med. Ett misstag som paret menar att många gör vid hästuppfödning är att de ser till trender och vad som är mest gångbart att sälja just nu i stället för att se om hingsten passar bäst för det stoet.
 - Förr frågade köparen alltid om stoets stam och egenskaper. Numera handlar det mer om hingstens namn, om hästen till exempel är efter Ready Cash så antas det att det alltid blir bra, konstaterar Bernt. De säljer inte ofta på auktion utan föredrar att ha koll på var deras hästar hamnar. I stället erbjuder de sina hästar till tränare där de tror att de kommer att utvecklas bäst.
- Det är inte alla hästar som passar överallt, säger Magdalena.  

"Viktigt att känna och titta på hästarna"

PARET GÅR NOGGRANT igenom sina ston varje vecka och känner på dem för att säkerställa att de varken är för tunna eller för tjocka. Det handlar om en konstant balans. 
- De ska vara i bra kondition, ha bra hull men absolut inte vara tjocka. Fodringen anpassas till varje häst. Vi går inte bara efter vad som står på påsen, utan vi måste verkligen vara där och känna och titta, berättar Magdalena. Ston har en hög energiförbrukning när fölen diar, då gäller det att ösa på med både energi och protein.
- Man kan nästan inte ge för mycket, konstaterar hon. Även unghästarna behöver ett genomtänkt foderstöd för att kunna leka, röra sig och utvecklas optimalt.
 - Deras grundfoder Plus Protein är perfekt för det, ett koncentrerat foder som tillhandahåller alla nödvändiga näringsämnen, säger Magdalena. På foderrådgivarens inrådan har de i år för första gången dessutom lagt till Groov Protein vilket gett ett gott resultat. Hästarna ser fantastiskt fina ut. Ettåringarna får sitt foder individuellt, två gånger om dagen.
- Medan fodringen av stona är mer individuell så är det sällan vi behöver göra justeringar på någon av unghästarna. De har generellt sett samma behov allihop, säger Magdalena.  

”Foderrådgivaren är en del av teamet”

 EN VIKTIG DEL AV HÄSTUPPFÖDNING handlar om att skapa jämnhet, både i tillväxten och i fodertilldelningen.
– Hästarna ska växa jämnt och rätt mängd foder är avgörande för att det ska bli bra, säger Magdalena. För att undvika foderstrupsförstoppning och andra matsmältningsproblem betonar paret vikten av att alltid ge grovfoder i riklig mängd före kraftfoder. Då främjas salivproduktionen, vilket underlättar matsmältningen och neutraliserar magsyran. Magdalena och Bernt är väldigt nöjda med sitt samarbete med KRAFFT och deras foderrådgivare.
- De är alltid lyhörda och lättsamma att ha att göra med. Vår rådgivare känns som en medarbetare, en del av vårt team. Hon kommer med idéer och är lika engagerad som vi, avslutar de.  

Text: Åsa Elmroth
Foto: Isak Rautenberg