– Jag har ju alltid ridit, berättar Louise. När jag var liten hade jag inställningen ”ju mer ridning, desto bättre”. Och när jag började tävla, tyckte jag att träningen blev roligare ju svårare och seriösare det blev, dressyren också. Så då bestämde jag mig för att satsa.
Satsningen har lett till både EM-silver och ett EM-brons i lag, och många segrar och fina placeringar i stora klasser. Till vardags driver hon ett fälttävlansstall, Stall Romeike, tillsammans med sin man, och paret har en liten dotter.
Louise tror att hennes styrka som ryttare ligger på det mentala planet. Men hon tycker det är svårt att dela med sig av tips på hur man ska förbereda sig inför en tävling.
– Det är något jag verkligen märkt när jag tävlat i lag, hur olika alla är, säger Louise. En del vill ha någon att bolla med, andra vill träna stenhårt själva … medan andra kanske behöver sova mer, eller vara mycket för sig själv. Man får hitta det sätt som passar bäst, inget är rätt eller fel!
EN BRA FÄLTTÄVLANSHÄST ska kunna allt – dressyr, terräng och banhoppning. Men Louise säger att grunden är att hästen hoppar bra.
– Det är ju det mesta man gör, hoppning i terräng eller på bana, säger Louise. Sedan är inställningen viktig också, att hästen tycker det är kul. Förr red man bara på fullblod, men det är inte lika viktigt nu, när fart-delen av terrängen är borta. Men fullblod eller hästar med mycket fullblod i sig brukar vara bäst.
På lägre nivåer brukar man tävla i alla moment under samma dag, men i de svårare klasserna sprids grenarna ut. Dessutom blir dressyren svårare, hindren blir högre och banorna blir längre. En fälttävlanshäst måste både ha explosivitet och kondition för att orka länge. Så hur bygger man upp konditionen hos en häst?
– Vi brukar börja med att rida ut mycket, säger Louise. Det är bra att trava långa sträckor, gärna på olika underlag så att hästarna vänjer sig vid det. Sedan när man hoppar, så hoppar jag flera hinder i följd. Med en ny och ung häst blir det så klart ett språng i taget, men sedan, när man ska få upp konditionen och hästen är lite äldre, brukar jag hoppa sammanhängande hinder. Att rida i backar är också bra, och att galoppera lite lugnt. Sedan är det alltid bra att ha någon vid sin sida, att man kan återkoppla med sin tränare, eller någon som är van att bygga kondition hos hästar.