Äta, lära, leva

NYLIGEN LA CARL HEDIN till ”Vasaloppsåkare” på sitt visitkort. Eller, något visitkort har han kanske inte, men väl ett Instagramkonto med över 400 000 följare. Så om är det någon ryttare du har koll på, så är det förmodligen Carl. Han har inte sadlat om från dressyr till hoppning, men han har definitivt skaffat en hoppsadel, som han sitter allt säkrare i. När den här texten skrivs är han nere i Spanien och deltar i Mediterranean Equestrian Tour i Oliva, en serie hopptävlingar som äger rum under den årstid då man gärna befinner sig i södra Europa.

Carl brukar tala om sitt liv med hästarna, och hur han hela tiden försöker lägga till nya delar. Så frågan är vilken del han ägnar sig åt just nu?

– Ja … det är ju flera saker, men för stunden är jag väldigt nyfiken på olika sätt som en häst lär sig saker på, säger Carl. Jag försöker att läsa mycket, och följa personer på nätet som tränar hästarna på ett annorlunda sätt jämfört med konventionell hästträning.

Det vanligaste sättet att träna hästar är med tryck och eftergift. Trycket kan vara till exempel skänkeln, och eftergiften kommer när hästen gör rätt, till exempel kommer fram i trav. Men det finns andra sätt att nå resultat.

– Till exempel är det intressant med positiv förstärkning, säger Carl. Istället för tryck och eftergift jobbar hästen mot en belöning. Även om belöningen kanske ofta är i form av något hästen gillar att äta kan man också använda andra former av belöning, som beröring och klappar och kliande.

”Man måste ta höjd för att det tar tid att lära en häst nya saker.”

FÖR ATT EN HÄST SKA må bra menar Carl att det är viktigt att den känner sig trygg. Hästar är i grunden flyktdjur, och det är först när den känner sig bekväm med dig som man kan börja bygga en relation över artgränserna.

– Hästar kan inte spela olika roller, de bara är, säger Carl. Så jag tänker att man ska göra likadant, och vara sig själv runt sin häst. Då tror jag det blir lättare att kommunicera, och att hästen kan förstå vad vi menar.

– Sedan tror jag man måste ta höjd för att det tar tid att lära en häst nya saker, fortsätter han. Vi förutsätter ofta att hästarna ska förstå väldigt mycket, och underskattar att allt vi gör med hästen måste den lära sig från början. Det tar tid och kräver tålamod. Men om man planerar väl, så kan man bygga en bra relation med sin häst.

– Jag tror det är viktigt att man försöker se världen genom hästens ögon för att lättare kunna förstå den, säger Carl. Hur upplever min häst sitt liv? Jag är väldigt intresserad av de timmarna som hästen inte rids. Hur ser man till att hästen har ett berikat liv även utanför ridbanan?

EN SAK SOM CARL tittat på är det som brukar kallas ”paddock paradise”, som går ut på att miljön i hagen ska vara stimulerande, och uppmuntra hästen att röra på sig. Till exempel kan man ha vatten, hö och salt på olika platser, och se till att hästen går på många olika underlag. Men Carl tipsar också om enkla sätt att berika hästens liv i stallet också.

– Det kan vara små saker, som ett litet hönät man fyller med morötter, säger Carl. Det använder vi oss mycket av nu i Spanien, när hästarna inte har tillgång till någon hage att gå ut i. Hö i nät som de får pilla med är jättebra också, eller en höboll eller kudde. Nät är bra av två skäl – dels äter hästen långsammare, vilket är bättre för hästens matsmältning, dels bidrar det till hästens naturliga beteende att söka föda. Har man en häst som har en tendens till att lägga på sig för mycket hull, kan man göra samma sak med halm istället.

Carl menar att det inte bara handlar om vad hästen får att äta, utan också hur den äter. Hästar i det fria tillbringar bortåt sjuttio procent av tiden med att leta föda.

– Jag tror att det är väldigt terapeutiskt för hästen att gå och söka efter mat, säger Carl. Dessutom är hästens mage gjord för att hela tiden bryta ner små portioner. Något jag också är noga med är att inte träna mina hästar på tom mage, då man vet att det ökar risken för magsår. Och vi är också noga med att hästen alltid har tillgång till grovfoder vid transport.

CARL HAR VALT ATT samarbeta med KRAFFT av flera skäl.

– En foderaktör som kommer från Skandinavien är bra, säger Carl. Sedan tycker jag KRAFFT har ett sunt synsätt på utfordring. Man utgår från grovfodret, och kompletterar med kraftfoder efter behov.

Tillsammans med KRAFFTs foderrådgivare sätts foderstaterna ihop. De varieras sedan bara i undantagsfall.

– Tanken är att hästen ska ha så likadan magbalans som möjligt hela tiden, säger Carl. Därför ändrar vi inte nämnvärt inför en tävling. Möjligtvis kan vi justera foderstaten om vi har en lång resa framför oss, och det finns någon individ som har lätt att tappa hull under transporten.

Att välja sina topp tre-produkter går ganska snabbt.

– Groov Original, Low Starch Müsli och Gastro Support använder jag mest, säger Carl. Men ute på resa, som nu, har jag med mig flera olika sorter. Om en häst äter lite dåligt så vill jag kunna erbjuda den andra alternativ med olika smaker. Vi har till exempel alltid med oss Recharge Mash, som många hästar tycker smakar gott, och som dessutom hjälper dem att tillgodose sitt vätskebehov.

”Jag har nog alltid varit lite av en teaterapa.”

FÖR EGEN DEL FÖRSÖKER Carl äta som en häst – det vill säga lagom mycket av sådant han tycker om och som är bra för honom. Han har alltid tränat mycket, och alltid tyckt att det är kul – inte minst för att han lär sig nya saker.

– Primärt tränar jag inte för att bli en bättre ryttare, utan för ett långt och hälsosamt liv, säger Carl. Men om man vill träna något specifikt för sin ridning skulle jag rekommendera core och balans. Med bättre balans blir hästen mindre störd, och får lättare att förstå vad du försöker förmedla med dina signaler.

Carl har synts flitigt i TV-rutan, och han avslöjar att mer är på väg.

– Ja, det är något som är inspelat och något som ska spelas in, så det finns lite i pipen, säger Carl. Men vad det är kan jag inte säga.

Att stå framför kameran är inget som stressar honom.

– Nej, jag har nog alltid varit lite av en teaterapa. Jag trivs framför kameran, det är kul att jobba med tv och media. Det är också något jag vill utveckla, som hänger samman med mitt jobb som influenser. Det finns mycket att lära där också, avslutar Carl.

Text: Noomi Heberts
Foto: Vendela Henriksson