Kolin

Kolin är viktig för bildandet av fosfolipider och är oumbärlig för transport och omvandling av fettämnen. Kolin har – genom bildandet av acetylkolin – även en central roll i förmedlingen av nervimpulser.

NATURLIG FÖREKOMST OCH BIOLOGISK TILLGÄNGLIGHET

Kolin finns i alla fodermedel. Höga mängder förekommer i bryggerijäst och mindre mängder i t. ex. majs. Den biologiska tillgängligheten i sojamjöl är cirka 60–70 procent, medan den är något lägre i spannmål.

FYSIOLOGISK FUNKTION

Vid tillräcklig tillförsel av vitamin B12, folsyra, metionin och serin kan tillräckliga mängder kolin produceras i levern. Kolin är viktig för bildandet av fosfolipider och är oumbärlig för transport och omvandling av fettämnen. Kolin har – genom bildandet av acetylkolin – även en central roll i förmedlingen av nervimpulser. Vitaminet ingår vidare i broskstrukturerna.

BEHOV

Under normala förhållanden finns inget tillskottsbehov, då hästens mikroorganismer själva tillverkar tillräckligt för att tillsammans med fodret täcka behovet.

BRISTSYMPTOM

Det finns inga bristsymptom beskrivna på häst. En foderstat baserad på mycket kraftfoder och lite grovfoder stör tarmfloran, vilket kan leda till att mikroorganismerna blir mindre aktiva och endast producerar små mängder av vitaminet.

TOXICITET

Då vitaminet är vattenlösligt, utsöndras överskottet med urinen. Överskott är därmed ofarligt.