Koppar

Koppar (Cu) är nödvändig för de enzym som deltar i järnomsättningen. Vid kopparbrist påverkas produktionen av hemoglobin negativt och då järnet tillvaratas sämre kan hästen få blodbrist.

NATURLIG FÖREKOMST OCH BIOLOGISK TILLGÄNGLIGHET

Innehållet av koppar i svenska vallfoder täcker i regel hästens behov. I vissa områden med lågt kopparinnehåll i marken kan brist uppstå. Upptaget av koppar är lågt och hämmas av överskott på andra mikromineraler – t. ex. zink, järn, kadmium och molybden. På försurade jordar kan problem med upptagningen av koppar uppstå, eftersom koppar binds hårdare vid låga pH-värden.

FYSIOLOGISK FUNKTION

Koppar är nödvändig för de enzym som deltar i järnomsättningen, vid bildandet av elastin och kollagen (nödvändiga för bindvävsbildning), för produktion av melanin (pigment som skyddar mot ultraviolett ljus) samt för centrala nervsystemets funktioner. Koppar behövs även vid bildandet av de röda blodkropparna genom att det främjar upptagningen av järn från tunntarmen. Koppar behövs vidare för benbildning, för ledytornas struktur samt för att immunförsvaret ska fungera bra samt för pigmenteringen av hår.

BEHOV

Innehållet av koppar i svenska vallfoder täcker som regel hästens behov.

BRIST

Vid kopparbrist påverkas produktionen av hemoglobin negativt och då järnet tillvaratas sämre kan hästen få blodbrist. Då koppar behövs till melanintillverkningen, är ett tydligt bristsymptom en blekning av hårfärgen – dvs. svarta hästar blir gråaktiga och rödbruna blir blekgula. I en undersökning av äldre ston rapporteras ett sannolikt samband mellan låga nivåer av koppar i blodserum och blödningsbenägenhet i samband med förlossning. En annan rapport tyder på att kopparbrist orsakar förändringar i extremiteterna hos föl.

ÖVERSKOTT

Generellt är kopparöverskott ganska ofarligt för häst, jämfört med för t. ex. idisslare. Det främsta problemet vid kopparöverskott är samspelet med andra metalljoner, främst då zink och järn.