Tandhälsa och utfodring

Hur ser ni på tandhälsa och utfodring? Min häst behöver en hel del kraftfoder för att foderstaten ska gå ihop och jag är orolig för hur hans tänder kommer påverkas av detta, vad ska jag tänka på?

Maries svar:

En grovfoderbaserad foderstat är normalt fördelaktig för tandhälsan, och när vi behöver komplettera med kraftfoder för att täcka näringsbehovet blir utfodringsrutinerna extra viktiga. Du har säkert hört talas om att man ska ge grovfoder före kraftfodergivan, detta är viktigt då grovfodret effektivt stimulerar salivutsöndringen. Det tar ca 10 minuter för salivutsöndringen att komma i gång fullt ut när hästen tuggar på grovfoder. Hästens saliv innehåller viktiga antikroppar för att skydda tänderna mot bakterier, främst hästens ”kariesbakterie” Streptococcus Deveiesei. Karies kan det leda till problem som t ex foderinpackning, tandfrakturer, rotspetsabscesser och smärta. Saliven innehåller även bikarbonat som fungerar buffrande så att det inte blir för surt i munnen.  Blir det för sur miljö i munhålan ökar risken för frätskador på tänderna.  För tändernas skull är det även viktigt att det finns grovfoder kvar efter kraftfodergivan, då grovfodret fungerar som hästens tandborste. Grovfodret hjälper till att få bort foderrester från tuggytorna, samtidigt som en riklig salivutsöndring (genom lång ättid) bidrar till att skölja rent i munnen. En vanlig missuppfattning är att müsli är bättre än pellets, men formen på kraftfodret har liten betydelse.

För att upprätthålla god tandhälsa är därför tillräcklig mängd grovfoder i anslutning till kraftfodergivan fördelaktigt. Val av grovfoder har också betydelse, det mest optimala för tandhälsan är ett torrare fiberrikt grovfoder med låg andel socker, men vid val av grovfoder behöver man förstås väga in många andra faktorer och perspektiv.

Har man en häst med tandproblematik kan man även blötlägga kraftfodret. Allt vårt foder går bra att blötlägga, men man måste tänka lite extra på foderhygienen. Är det varmt ute är det viktigt att det inte går för lång tid mellan blötläggning och utfodring. Tänk även på att inte blötlägga fodret i alltför hett vatten då hög värme kan skada viktiga näringsämnen och råvaror såsom vitaminer eller jäst.

Regelbundna tandkontroller minst en gång per år av tandvårdsutbildad veterinär är självklart att rekommendera.

  

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.