Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.
Levande eller avdödad jäst?
Jag har sett att ni i vissa foder har levande jäst och i vissa har avdödad jäst. Vad är skillnaden?
Jennifers svar:
Det stämmer att vi använder oss av både levande och avdödad jäst i olika produkter. I hästens grovtarm finns en mängd mikroorganismer som är livsviktiga för hästen och dess möjlighet att kunna bryta ner fiber som grovfodret förser dem med och vidare kunna använda som energikälla.
Avdödad jäst fungerar prebiotiskt vilket innebär att det förser dessa mikroorganismer med näring. Det gör att de trivs, vilket gynnar deras överlevnad och förökning, vilket i sin tur gör att de kan utföra ett så bra arbete som möjligt. Avdödad jäst hittar du i våra produkter Senior och Stress Relief.
Levande jäst fungerar i stället probiotiskt vilket innebär att det inte bara förbättrar miljön för de mikroorganismer som redan finns i tarmfloran utan även tillför fler mikroorganismer vilket gynnar nedbrytningen och gör det lättare för hästen att smälta fodret. Levande jäst hittar du i vår Recharge Mash (tidigare Sensitive Mash), Low Starch Pellets, Low Starch Muesli och Low Starch GASTROMASH®.
Det finns även något som heter postbiotika som har uppmärksammats mer under senare tid framför allt på humansidan. Fermenterad avdödad jäst fungerar postbiotiskt. Postbiotika tillför de produkter som mikroorganismerna annars producerar i form av framför allt fermenterade bakterier. Dessa stärker tarmfloran mer långsiktigt än probiotika och påverkar även tarmslemhinnan positivt. Fermenterad avdödad jäst hittar du i våra produkter Gastro Support och Joint Support.