VATTEN

vatten-1080x400-INT.jpg

Vatten bör utan undantag betraktas som ett fodermedel och det vatten som ges till hästar skall alltid uppfylla de krav som man ställer för att det skall accepteras som dricksvatten till människor. Vattnet sköter bland annat om en rad viktiga transportfunktioner i kroppen. Det förser cellerna med näring, forslar bort avfallsämnen och transporterar in livgivande syre i olika delar av kroppsvävnaden.

Under våren blir dagarna allt varmare och det är lätt hänt att våra hästar inte dricker den mängd som de behöver. Använder ni er av en vattenkopp är det viktigt att kontrollera flödet i dessa. Ett bra flöde ger minst 8 liter vatten/minut. Fyll vattenkoppen full, sätt en hink under vattenkoppen och tryck sedan fram vatten i 1 minut. Mät hur mycket vatten det kommit i hinken efter tidens slut, detta bör då vara minst 8 liter.

Viktigt att alla hästar har tillgång till rent vatten i hagen också och inte enbart i sin box, oavsett årstid!

Hur mycket bör då en häst dricka?

Detta varierar såklart beroende på hur hårt din häst går samt beroende på hur mycket din häst väger. En enkel tabell som ni kan använda er av för att se hur mycket just er häst bör drick ser ni här:

Underhåll – 5 liter per 100 kg häst
Lätt till medelhårt arbete – 7 liter per 100 kg häst
Hårt arbete – 10-15 liter per 100 kg häst
Digivande ston – 8-10 liter per 100kg häst
Alla hästar är naturligtvis olika individer och liksom oss människor kan vissa vara bättre på att dricka än andra. Om er häst dricker lite under vad den bör om dagen men fortfarande beter sig som vanligt så behöver ni inte vara oroliga.

Tillskott av salt utöver slicksten ökar ofta hästens vattenkonsumtion. Ett annat tips ifall du anser att din häst dricker för dåligt är att blanda ut KRAFFT Sensitive Mash i en stor andel vatten. På så sätt kan du ”smaksätta” vattnet och samtidigt garantera ett visst intag. Exempelvis kan du ge 0,25kg KRAFFT Sensitive Mash och 5 liter vatten, minska eller öka vattnet efter hästens tycke.

Lär dig mer: